РИК: Тврдње СПН да се број бирача на београдским изборима вештачки повећао нису тачне

БЕОГРАД: Провером је утврђено да нису тачне тврдње Коалиције "Србија против насиља" да се број бирача са правом гласа на београдским изборима вештачки повећавао ради утицаја на исход одржаних избора, саопштила је данас Републичка изборна комисија.
izbori glasacka kutija glasanje, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Министарство унутрашњих послова су, како се наводи у саопштењу, поступајући по молби РИК-а доставили тој Комисији табеларне прегледе броја бирача по градским општинама града Београда према годинама уписа у Јединствени бирачки списак, односно пријави пребивалишта на адресама наведеним у позивима за гласање које су председнику Републичке изборне комисије предали Мариника Тепић и Мирослав Алексић приликом подношења Захтева за расписивање и спровођење нових избора за одборнике Скупштине града Београда, као доказе наводне изборне крађе, односно постојања сада уписаних тзв. „фантомских бирача“.

"Провером је јасно утврђено да највећи број бирача има пријављено пребивалиште и уписан је у Јединствени бирачки списак много пре расписивања избора одржаних 17. децембра 2023. године, од којих неки и пре 20 и више година, што је очигледан доказ да нису тачне тврдње Коалиције Србија против насиља да се број бирача са правом гласа на београдским изборима вештачки повећавао ради утицаја на исход одржаних избора", истиче се у саопштењу РИК-а.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести