РИК прогласио листе Јовановића и Руске странке, а одбио Павла Бихалија

БЕОГРАД:  Републичка изборна комисија прогласила је данас изборне листе "Чедомир Јовановић - Мора другчије" и "Руска странка - Слободан Николић", док је листа "Руски мањински савез - Павле Бихали Гаврин - Христос Алексопулос" одбијена.
izbori 2023 pixabay
Фото: Dnevnik/ pixabay.com

За листу "Чедомир Јовановић - Мора другачије" РИК је утврдио да је благовремено отклонила недостатак и доставила још 573 од потребних 283 правно ваљаних потписа подршке грађана који су недостајали.

На тај начин су се стекли услови за проглашење те листе кандидата за предстојеће парламентарне изборе.

РИК је прогласио и листу "Руска странка - Слободан Николић", чијем је подносиоцу наложено да у року од 48 сати уклони недостатак односно достави најмање недостајућих 186 правно ваљаних изјава подршке гласача.

Утврђено је да је предато 397 правно ваљаних потписа, па су се стекли услови за проглашење и ове листе.

Комисија је на данашњој седници одбила да прогласи листу "Руски мањински савез - Павле Бихали Гаврин - Христос Алексопулос", коју чине Српско-руска партија Вукови и Српско-грчки покрет.

Утврђено је и да други на листи Павле Бихали није уписан у јединствени бирачки списак у Србији.

 Образложено је и да листа нема довољан број правно валидних потписа подршке грађана, односно да 2.964 потписа, од предатих 5.231, који су наводно оверени у ГУ Врање не поседују документацију у тој управи односно доказ о овери.

Утврђено је да су правно ваљани само потписи подршке оверени у општинској управи Нови Београд, и да је број правно ваљаних потписа подршке листи 1.507 што није довољно за проглашење листе.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести