АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Апсолутна победа листе Србија не сме да стане на поновљеним изборима, неће бити насилног рушења власти

Листа „Александар Вучић - Србија не сме да стане” убедљиво је победила на свим бирачким местима у Србији на којима су данас поновљени избори, изјавио је председник Србије Александар Вучић.
1
Фото: screenshot / Prva TV

Председник Србије, у својству члана Српске напредне странке чији је би дугогодишњи председник, обратио се медијима из седишта СНС и прогласио убедљив тријумф.

- Излазност на републичком нивоу је око 43 одсто, што је висока излазност за поновљене изборе, и нешто мање од 40 одсто на нивоу града Београда - рекао је председник.

Председник истиче да је убедљива победа однета у Рипњу, чак 79,8 одсто гласова.

- Што се других бирачких места тиче свуда је између 10 и 30 одсто увећан проценат за листу Србија не сме да стане. А на 9 места је била већа излазност, или иста као и пре 13 дана. На тим местима смо добили негде чак и 30 одсто гласова више, тако да имате места у општини Лебане и Жагубица где имамо више од 92 одсто од броја укупних гласова - казао је Вучић.

Он додаје да се чекају укупни резултати са три бирачка места, и додаје да је листа Србија не сме да стане освојила 69,5 одсто, док је листа Србија против насиља узела 21 одсто.

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

- Несторовић ће имати више када дођу ови градски резултати. У селима нису имали ништа, али у Нишу и Београду јесу. Имаћете за 15-20 минута прецизно урађене све резултате. Ово значи да уколико буде пристојна излазност 2. јануара, и ако се настави овај тренд раста, реално је очекивати да наша листа добије 130 мандат - рекао је председник.

Председник се захвалио грађанима Србије што су на миран начин урадили свој посао, и оловком показали каква им је демократска воља.

- И што су истрпели свакојаке пристике и нападе, што су успели да издрже и насиље које је неретко карактерисало у последњим изборним годинама тај постизборним период. Јер неки никада не могу да се помире са изборним резултатима. И да кажем људима, видео сам новија истраживања после напада на градску скупштину, дошло је до драстичне промене у расположењу грађана Србије. Били смо на 49 одсто пре тога, данас смо на 51,5 до 52 одсто бирачког тела. Понешто је порасла листа Несторовића, остало је у слободном паду - рекао је председник Вучић.

Он је додао да грађани неће насиље и лажи, и да знају да никада мање приговора није било, ни жалби.

Фото: screenshot / Pink

- Поносан сам на чињеницу да никада нисмо имали мирнију кампању, без иједног инцидента. То значи да нарастамо као народ, и да разумемо демократске тековине. И да смо у стању да разумемо и толеришемо другачије мишљење. Поносан сам што је листа Србије не сме да стане освојила оволико поверење грађана - казао је он, и додао да је пресрећан што добри људи водити Србију у наредних тешких шест месеци.

Каже да је прве вечери рекао да нема Мајдана, током напада на скупштину, и објаснио зашто.

- Није проблем ако једна невладина организација изности флуоресцентне прслуке и ранце, нити шаторска крила. Све то пише у приручницима обојених револуцијама. Није проблем шта ћете да кажете полицији ако вас ухвате у спровођењу насиља. Тога има у приручницима. Нешто сте заборавили. Да би се револуција проводила, то није довољно, то није техника или математика, политика је суштина и живот, легитмитет. Не можете са тако малим процентом подршке да освајате власт на силу. Данашњи резултати су отпор обичног народа рушењу државе! Народ хоће да чува своју државу - казао је Вучић.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

- Важно је за грађане Србије, да више не причам о ономе што је људе замарало, следеће. Под један - неће бити никаквих револуција, нити насилног преотимања власти. Два, народ је јасно рекао коме даје подршку, и под три, да покушамо да до краја фебруара почетка марта формирамо владу, да гледамо како ћемо да идемо напред. Под четири, да наставимо да имплементирамо препоруке ОДИХР-а, и под пет, постављам питање господину Јонсону зашто није обавестио јавност у Србији да му је Ђилас рекао да неће признати изборне резултате. Људи би тада знали да је ово фарса и спасавање редова Рајана - каже председник.

Додаје да ће чекати одговор од Јонсона, а потом је наставио да говори о тачкама.

- Под шест, чуваћемо нашу самосталност. Наставићемо пут ка ЕУ, али ћемо једнако тако поносито чувати традиционална пријатељства и односе са НР Кином, Русијом, и свима другима за које мисле да морамо да им уводимо санкције - рекао је он.

Вучић каже да је важно само шта је интерес грађана, а не интерес друге земље или институције, што је поздрављено аплаузом.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Он додаје да 2. јануара неће бити оваквог обраћања, већ ће само обавестити јавност да ли ће имати 130 мандата у Скупштини.

- Хвала грађанима Србије, невероватно је да оволико гласова добијате после 12 година. А посебно сам срећан када видим како се људи уједине када виде да је земља у опасности. И сваки пут се то догађа. Сваки пут када људи виде да они излазе на улице, ми идемо 10, 20, 30 одсто горе, а они за толико иду доле. Наши људи су државотворни, воле своје породице, мисле о будућности, али и воле своју државу - рекао је Вучић.

Председник поручује да ће његови пријатељи у странци морати да схвате да много тога мора да се промени, да би наставили да добијају овакво поверење грађана

Подсећамо, данас су на више од 30 места у Србији поновљени избори, две недеље након одржаних избора 17. децембра. Уједно су грађани гласали и на три бирачка места за Скупштину града Београда, пошто је на два места гласање поништено, док на трећем није било могуће утврдити резултат.

Коалиција „Србија против насиља” бојкотовала је поновљене изборе и захтевају поништавање избора. 

Око 15.000 бирача могли су да гласају од седам до 20 часова, када су се затворила бирачка места.

Нека од бирачких места на којима се поново гласало су бирачко место 28 у општини Бабушница, бирачко место Бојнику, бирачко место 18 у Великом Градишту, бирачком месту број 2, 24 и 45 у Власотинцу, на бирачком месту број 23 у Трстенику, бирачком месту 15 у Жагубици, бирачком месту број 5 у Коцељеви, број 40 у Лебану, број 18 у Петровцу на Млави, број 8 Пландишту, број 24 у Рашки, број 6 и 37 у Сврљигу, број 40 у Тутину, број 8 у Ћуприји.

(Дневник, Telegraf.rs)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести