БИЗАРНО Ево како су демократе и лигаши и преко фантомског погона нових технологија испумпали више од 35 милиона евра – штампали књигу „Параноја у свемиру”, куповали четке и црева

Док су суверено владали Новим Садом и Војводином, Демократска странка и Лига социјалдемократа Војводине осмислиле су систем за испумпавање новца из буџета преко Фонда за развој нових технологија.
v
Фото: Дневник

Фонд је од 2006. до 2011. кроз субвенције тобоже финансирао технолошко унапређење производње и запошљавање нових радника у 112 приватних фирми, које су уместо новца враћале своје „иновативне“ производе. Већина фирми је по добијању пара из Фонда завршавала у стечају, нико није запослио ниједног новог радника, а Покрајинска влада се „богатила“ бизарним производима попут депилатора, или биковске сперме.

Четкице за зубе и „Параноја у свемиру“

Међу 112 фантомских погона нових технологија, којима је поклоњено преко 35 милиона евра,  по бизарности се истицао значајан број новосадских фирми. Једна градска штампарија добила је субвенцију од 44 милиона динара, за штампање књиге „Параноја у свемиру“ и сличних наслова.

Новосађани су се прославили у креативности прања пара и кроз добијање субвенције за овођење нове технологије у производњу четки. Добијених 18 милиона динара оправдали су тако што су наводно Покрајинској влади ДС-а и ЛСВ-а испоручили 142.927 малих и 106.560 великих четкица за зубе, које су подељене деци са сметњама у развоју у Војводини.

Једна фирма из Јерменоваца, добила је 200.000 евра и уместо пара наводно поклонила гел за руке новосадским и војвођанским школама.

Пластична црева, сифони и депилатори за ђаке

Фирма за производњу пластике из Инђије добила јевише од 78 милиона динара, а уместо пара испоручила је гомилу сифона за судопере и километре пластичних црева новосадским и  војвођанским школама за ученике са сметњама у развоју и Савезу пензионера.

Још је гротескнији случај фирме, такође из Инђије, која је на име субвенције од 189.160 евра, није запослила раднике, али је Покрајини доставила сетове за депилацију за седам војвођанских средњих школа и за Народни универзитет.

Чак три фирме су више стотина хиљада евра оправдале испоруком расада купуса, салате, паприке, парадајза и расада цвећа дан и ноћ, наводно за потребе Канцеларије за инклузију Рома.

Технологија за „квалитетније“ мртвачке сандуке

Финансирана је и једна брокерска кућа за непознате погоне нових технологија.

Добијених око 10 милиона динара, вратили су антифризо и течношћу за прање стакала. Новосађани су преко Фонда за нове технологије са 288.939 евра финансирали прикупљње биковске сперме за осемењавање крава.

У папирима се води да је фирма испоручила робу Покрајинској влади, али се не наводи где је она даље завршила.

Целих 458.000 евра поклонили су фирми која је требало да развије нову технологију производње мртвачих сандука за ЈКП „Лисје“ којим је од 2008. до 2012. управљао поуздани кадар Демократске странке.


Већина фирми је по добијању пара из Фонда завршавала у стечају, нико није запослио ниједног новог радника, а Покрајинска влада се „богатила“ бизарним производима попут депилатора, или биковске сперме


Фото: Dnevnik.rs

Фабрике у распаднутој гаражи и породичној кући

Фирма из Петроварадина добила је 2008. субвенцију од 370.000 евра за производњу соларних панела у погону у Сремским Карловцима.

Новинари су утврдили да се уместо погона нових техологија на тој адреси налази породична кућа у којој нико не производи соларне панеле.

Новинаре који су се предсгављали као купци одводили су на адресу друге фирме у Петроварадину, која је увозила соларне панеле из Кине. Занимљив је и случај погона нових технологија за прераду сухомеснатих производа у Бачком Петровцу.

У време кад је лажна фирма добила 200.000 субвенције, на адреси се налазила распаднута гаража.

Јуриш на новосадске комарце с Девичанских острва

Једно новосадско предузеће за рециклажу моторних уља, 2008. године је од власти ДС-ЛСВ добило субвенцију од 225.974 евра, иако није имало ниједног запосленог. Предузеће је следеће године уместо нове технологије имало нето губитак од 225.139 евра.

Међу перачима пара за ДС, појавила се и фирма са Девичанских острва. У три наврата 2007.  2011. добили су 2,1 милиона евра, да запосле 40 радника и униште војвођанске комарце средствима на еколошкој бази.

Комараца је било више него икад, а нису запослили ниједног радника, и нису вратили ни динар субвенције. Субвенције су додељиване чак и фирмама које су биле губиташи. Средином 2007. године, фирма из Змајева добила је 525.000 евра да покрене производњу и запосли 20 радника.

Уместо тога, отишла је у стечај и избрисана Привредног регистра.

Свакако је најкриминалнији случај лажне фабрике електричних мотоцикала и аутомобила из Дебељаче, којој је Фонд пребацио 633.394 евра. Паре су нестале, али и фабрика, по истом моделу по ком је нестало 4,5 милиона евра и Булевар Европе у време Борислава Новаковића.

Ивана Марић

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести