СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ ДА ЛИ СМЕТЕ ДА ЈЕДЕТЕ ПРОКЛИЈАЛИ КРОМПИР Ово су ПОСЛЕДИЦЕ које изазива, јако утиче на ЗДРАВЉЕ

Кување се можда неће у потпуности ослободити токсина ако се клице не уклоне!
s
Фото: Youtube printscreen/ Proizvodnja voća i povrća

Када видите огромну врећу кромпира  на распродаји у продавници одмах се ухватите за њу. Увек можете направити брза јела од кромпира, зар не? Али шта се дешава када ваш кромпир крене да клија? Можете ли јести такав кромпир или је боље да га ипак засадите?

Зашто кромпир клија?

Кромпир ће клијати када се за то стекну услови. Ако се нађе у добро осветљеном делу кухиње, у корпи са луком завршиће са израслинама по себи. Можда би било примамљиво да чувате кромпир на најхладнијем месту у кући да бисте то избегли, али никада не би требало да чувате кромпир у фрижидеру. Скроб се може претворити у шећер и произвести опасне хемикалије када се кува.

Можете ли јести проклијали кромпир?

Зависи. Ако је ваш кромпир тек почео да ниче, можда ћете још увек моћи да га спасете тако што ћете одрезати проклијале делове кухињским ножем или гулицом за кромпир. Ако има неколико великих клица, а кромпир изгледа смежуран или наборан, баците га. Придржавајте се истих правила о безбедности хране са проклијалим кромпиром као и са било којим другим производима који старе: Када сте у недоумици, баците га.

Према Националном центру за тровање, кромпир који је већ никнуо најбоље је бацити. То је зато што су клице знак да ваш кромпир садржи већи ниво небезбедних токсина од свежег.

Сви кромпири садрже два природна токсина која се називају соланин и чаконин. Временом, ови токсини се природно повећавају, посебно ако су изложени светлости. Ови токсини живе у клицама и кожици кромпира; бело месо кромпира садржи много мање.

Иако би било потребно више порција било ког рецепта за кромпир да бисте осетили ефекте ових токсина, они могу изазвати повраћање, дијареју, бол у стомаку, главобољу и температуру. Симптоми су обично благи, али код неких људи могу бити озбиљнији. Гуљење кромпира пре него што га кувате може помоћи да се смањи број токсина којима сте изложени.

Такође можете користити мали нож или гулилицу за кромпир са средством за уклањање клица да бисте ископали све. Уклањање клица може смањити ризик од гутања токсина, али вам можда неће помоћи да то у потпуности избегнете. Кување се можда неће у потпуности ослободити токсина ако се клице не уклоне, а ми свакако не препоручујемо да једете сирови кромпир!

Како чувати кромпир

Важно је знати како чувати кромпир. Држите кромпир на хладном и сувом месту као што је остава или ормар. Контејнери за складиштење кромпира као што су ове корпе које се могу сложити идеалне су за уске просторе. Кромпир држите даље од лука, јер би гасови из тог поврћа могли убрзати процес ницања.

И док су те џиновске вреће примамљиве због своје уштеде, безбедније је уместо тога купити кромпир по потреби. Ако купујете кромпир на велико, размислите о томе да га чувате у прозрачној, памучној врећици за складиштење на хладном и тамном месту.

Други знаци да је кромпир лош

Клијање је само један од знакова да треба да размислите о једењу тог кромпира. У идеалном случају, кромпир треба да буде чврст на додир и да има затегнуту, неоштећену кожу. Ако је ваш кромпир постао кашаст или мек, или има флеке, модрице или црне тачке, вероватно би требало да га баците. Такође можете приметити да ваш стари кромпир постаје зелен. То је зато што светлост такође може повећати хлорофил кромпира, једињење које биљкама даје зелену боју.

Ако имате зелени кромпир, важно је знати да хлорофил није опасан, али је знак да су се и други токсини повећали. Мирис је још један одличан начин да се утврди да ли кромпир није безбедан за јело. Иако кромпир углавном мирише на земљани мирис, буђав мирис је сигуран знак да ваш кромпир треба да оде у канту.

(Еспресо/ МСН/А.М.)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести