ПОЧИЊУ 3. НОВОСАДСКЕ ПОЗОРИШНЕ ИГРЕ: Ослушкивање узнемиреног света

Трећи међународни фестивал професионалних позоришта за децу и младе, под називом "Новосадске позоришне игре", који организује Позориште младих, отвара се сутра, и у наредних седам дана, до 15. маја, понудиће публици представе позоришта из Хрватске, Бугарске, Италије, Словеније, Чешке, и наше земље. Ових десет представа које ослушкују узнемирени свет, како наводе организатори, и пропитују важне феномене саременог младог човека у садашњости кроз призму догађаја из прошлости, како би их научили да буду бољи људи, намењене су публици од четврте године, али махом су за оне до тинејџерског узраста.
Новосадске позоришне игре
Фото: Јака Вармуж/ НПИ промо

Фестивал сутра у 19.30 часова на великој сцени Позоришта младих отвара представа „Дневник Ане Франк” у режији Ренате Видич и извођењу словеначког Позоришта Копер, а намењена је старијима од 11 година. Ово, данас класично штиво за младе и одрасле, и даље је инспирација за ствараоце који нас Анином причом подсећају на страхоте Другог светског рата.

- Својом непосредношћу дирнуло је и кореографа и играча Синишу Букинца, који је живот у скривању, а посебно Анин лични доживљај света, прву љубав и отпор према подразумеваном ауторитету одраслих, преточио у плесне кораке. Његов плес подсећа на бесмисленост ратова – прошлих и садашњих. - наводи се у најави.

Наредних дана, биће изведене следеће представе: „Тајни дневник Адријана Мола” у режији Тање Мандић Ригонат, Позоришта “Бошко Буха”; “Ја, Сизиф” у режији Веселке Кунчеве, Луткарске лабораторије из Софије; “Hic sunt dracones” у режији Павела Стураца, Позоришта “Континуо” (Чешка); „Плишана револуција“ у режији Вање Јовановић, Културног центра Осијек; “Кловн и његова деца” у режији Жени и Петра Пашова, “Атељеа 313” из Софије; “Град светлости” у режији Давида Зуазоле, Позоришта за децу и младе Крагујевац; “Хотел” у режији Љубомира Желеве, Градског позоришта лутака из Старе Загоре (Бугарска); „Мала Фрида” Јелене Ковачић и Анице Томић, Градског казалишта “Жар птица” из Загреба; „Црвенкапа“ у режији Луане Грамење, Позоришта “Захес” из Фиренце.

Фото: Гидо Менкари/ НПИ промо

Овогодишње Новосадске позоришне игре имаће шест пратећих програма: промоције стручних књига ("Душа у ствари" и "Луткарска чуда свијета"др Ливије Крофлин), упознавање са новим мастер студијама луткарства Академије уметности у Новом Саду, затим промоцију песничке збирке "Дан као наручен" Душка Домановића, трибину “Шта млади траже у позоришту?”, представу Позоришта младих “Злочин и казна”, и Округли сто младих критичара.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести