"ДИСКО СВИЊЕ" У ЈДП-у Чувена представа имала премијеру у Београду

Премијера представе "Диско свиње" ирског драмског писца и сценаристе Ендија Волша у режији Сима Ђукића изведена је вечерас на сцени "Студио" Југословенског драмског позоришта у Београду.
њ
Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Вељко Стевановић и Сара Симовић играли су веома уверљиво вечерас пред публиком у ЈДП-у.

Драматизацију текста, који је превео Предраг Штрбац, урадила је Софија Димитријевић. Сценографкиња и дизајнерка светла је Нађа Вукореп, костимографкиња Марија Милекић, композитор и дизајнер звука Матеј Русмир.

Сценски покрет обликовала је Тамара Пјевић, а аутор плаката је Мирко Илић.

"Не волим да гледам свакодневни живот на сцени, досадно је. Волим да представе настале по мојим драмама постоје у апстрактном, експресионистичком свету чија правила публика мора да научи, а затим да се повеже са ликовима који наизглед делују као застрашујућа чудовишта", каже о свом драмском поступку Енди Волш који је рођен 1967. године у Килбараку, Северни Даблин.    

Млади позоришни режисер Симо Ђукић је до сада био асистент редитеља Андраша Урбана у ЈДП продукцији "Тит Андроник" Вилијама Шекспира, и током студија је такође асистирао Кокану Младеновићу на "Коштани" Боре Станковића (СНП, Нови Сад) и преминулом Игору Вуку Торбици на представи "Царство мрака" (Народно позориште, Београд).

Драма "Диско свиње" припада познатом правцу "in your face" драматургије, и она је била "драматургија шока". Циљ је био да експлицитно насиље шокира на сцени, међутим, парадокс данас је да насиље уопште није више шокантно" закључио је редитељ Симо Ђукић у најави представе.        

 Одрастао је у доба економских осцилација које су потресале ирско друштво, али и Волшову породицу.

Премијеру "Диско свиња" извео је Коркадорк театар 1996. године.

  Тада започиње интернационална каријера овог интригантног писца.

Волш пише драме, филмске сценарије, радио-драме, либрета за мјузикле и опере.

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести