АУСТРАЛИЈИ ЗЛАТНИ ЛАВ ВЕНЕЦИЈАНСКОГ БИЈЕНАЛА Комеморативни тон поставке

Златни лав 60. бијенала уметности у Венецији међу националним учесницима додељен је павиљону Аустралије за изложбу Арчија Мура, а новинар Танјуга имао је прилику да обиђе победнички павиљон у Ђардинима.
venecija pixabay
Фото: pixabay.com

Одабир павиљона Аустралије и изложбу “Кith and Кin” Арчија Мура и кустоскиње Ели Бутросе за доделу вредног признања, жири је образложио, између осталог, околностима у којима је “уметник месецима радио на монументалном ручно исцртаном породичном стаблу “првих нација”, односно 65.000 година историје (забележене и изгубљене) коју је исцртао белом кредом на црним зидовима и стропу, позивајући посетиоце да попуне празнине и завире у инхерентну крхкост те жалосне архиве.

Павиљон Аустралије у венецијанским Ђардинима је заправо црни правоугаони хангар на чијим зидовима су исписани сви рођаци Арчија Мура све до 17. века. На средини победничког павиљона изложени су документи из архиве државног правосуђа који сведоче о изгубљеним животима староседелаца Абориџина. Изложени документи имају ознаку “ненасилна - природна смрт” иако су су набројане бројне повреде или модрице у извештајима државног правосуђа у Аустралији. Комеморативни тон поставке даје одсуство било музичке подлоге у павиљону.

Вредан пажње је и павиљон Шпаније у Ђардинима на Бијеналу у Венецији. Класична дела историје уметности која говоре о вишевековном колонијалном деловању Шпаније, али и хербаријумски побројане биљне врсте које су Шпанци донели из “освајања света” у домовину, чине врло упечатљиву поставку која у великој мери едукативно делује на посетиоце павиљона.

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести