НА НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ СТИЖЕ АЛЕКС СИПИЈАГИН Концерт руског трубача, Костадиновића и друштва у петак, 17. новембра

Као једно од најатрактивнијих имена предстојећег Новосадског џез фестивала, који ће се од 15. до 18. новембра одржати у Позоришту младих, без икакве сумње се наметнуо руски трубач са америчко-италијанском адресом Алекс Сипијагин.
t
Фото: Youtube Printscreen

Од како се почетком 1990-тих преселио у САД, Сипијагин је стекао изузетну међународну репутацију као врхунски трубач, флугелхорниста и композитор, у чијим венама тече она непатворена yез традиција. Иако је планетарно познат постао тек када је стигао на Запад, овај трубач, рођен 1967. у Јарославу, итекако је добре основе стекао током студија на Московском музичком институту „Алфред Гаријевич Шнитке” и Државном музичко-педагошком институту Гнесин, с тим да је током школовања свирао и у неколико познатих руских ансамбала.

Вероватно најважнија година у његовој каријери била је 1990, када је постао лауреат Првог сверуског такмичења младих џез извођача, које је одржано у Ростову на Дону. Јер, захваљујући том успеху, исте године је са студентским џез саставом учествовао на Corpus Christi Jazz фестивалу у Тексасу, након којег је позван на Међународно такмичење Луј Армстронг у Вашингтону. Потоња изузетна свирка у главном граду САД отворила му је многа врата и Алекс је већ следеће године постао становник Њујорка.

Први његов амерички ангажман био је с Гил Еванс Бендом, да би 1993. постао члан Zebra Coast Orchestra Gila Goldsteina, а 1994. године се прикључио групи George Gruntz Concert Jazz Band. Наступао је и са бендом бубњара Боба Мосеса, а 1995. се  прикључује Mingus Big Bandu, да би нешто касније постао део Mingus Dynasty i Mingus Orchestra. Потом ће као сајдмен наступати са бројним именима као што су, између осталих, Eric Clapton, Dr. John, Aaron Neville and Elvis Costello, Michael Franks, Regina Litvinova, Marcel Krömker, Daniela Schächter i Dave Sanborn. Био је и део Гремијем награђених албума Dave Holland Big Banda, What Goes Around i Overtime, Michaela Brecker Quindecteta ’Wide Angles’ и Dafnis Prieto Big Banda ’Into the Sunset’.

Алек Сипијагин је снимио и више од 20 албума где је он бенд- лидер. Већина његових досадашњих ауторских ЦД-ова пуно је занимљивих мелодијских обрата, јер на њих пројектује исти глас с којим импровизује, само написан за више инструмената:

„Одишући самопоуздањем уз виртуозност без напора, Сипијагин наступа с уверљивим и емотивним гласом на свом инструменту који га јасно уздиже и разликује од његових савременика”. Критика за њега још каже да је „импровизатор без техничких ограничења, који одржава прекрасан звук у целом регистарском распону трубе, управљајући хармонијском и ритмичком сложеношћу с прецизношћу, страшћу и постојаним лиризмом”. 

Почетком 2023. издао је свој најновији албум Mel's Vision за издавачку кућу Criss Cross и део тог материјала биће у прилици да чује и новосадска публика

Иначе, на јубиларно, 25. издање Новосадског џез фестивала Сипијагин долази са нашим познатим бубњарем, композитором и аранжером Владимиром Костадиновићем, затим саксофонистима Јаком Копачем и Ленартом Кречичем, контрабасистом Џошом Гинсбургом, те пијанистом Денијем Грисетом, који спада у ред најтраженијих музичара не само њујоршке већ глобалне џез сцене протеклих 20 година. Сипијагин, Костадиновић и друштво наступиће у петак, 17. новембра, у 20 часова. Подсетимо, улазнице за предстојећи фестивал у продаји су на билетарници Гигс тикса у новосадском Париском магазину.  

М. Стајић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести