Вејавица није ни окрзнула процветало воће и уљану репицу (фото)

Јучерашња вејавица на почетку пролећа прекинула је ратаре у припремама за пролећну сетву примарних пољопривредних култура, кукуруза соје и сунцокрета, али тај посао може и да сачека, јер је тек почетак априла.
Дневник/С. Шушњевић
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Оно што је важније, јесте што снег и хладноћа нису наудили воћу и тек никлој шећерној репи на појединим парцелама. Али уколико метеоролози погоде да ће данас и сутра бити мраза, може да страда и воће и репа.

Уљаној репици, чији су цветови почели да се жуте по њивама, вејавица јуче није сметала, баш као ни пшеници којој ни снег ни мраз не могу ништа.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду проф. др Зоран Кесеровић изјавио је за „Дневник” да јучерашњи снег није нанео штету воћу, али би воће могло да страда од мраза којег метеоролози најављују данас и сутра. - Воће је осетљиво на ниске температуре, посебно може да нашкоди раним сортама које су већ у цвету или су у фази прецветавања.


Пшеница у доброј кондицији

Што се тиче пшенице, она је у одличној кондицији, посебно она која је посејана у раној сетви од 10 до 15. октобра. - Већ је достигла висини од 30 сантиметара, па и ако буде снега и полегне, усправиће се - казао је др Мирослав Малешевић.


Прошле седмице, подсетио је, услед мраза, страдале су кајсије, али то измрзавање није нанело већу штету кајсијама, а ни другом воћу. Захлађење и снег прекинули су сетву шећерне репе, коју су ратари почели да сеју пре десетак дана.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Има њива где је већ и никла, па др Живко Ћурчић са Националног института за ратарство и повртарство Нови Сад каже да, све док су температуре до нуле и степен, два изнад, индустријској биљци неће бити ништа.

После захлађења, ратари обавезно треба да заштите уљану репицу од инсеката који могу да се појаве после овакве климатске промене (др Ана Марјановић Јеромела)

Али ако се температура спусти до минус три, четри степена, што се најављује у наредним данима, може да страда танак корен тек изникле индустријске биљке.

- Када падне мраз, земљиште се стегне и одсече тек никли корен - навео је др Ћурчић и казао да семену репе која још нису никла не би требало да смета оваква клима. - Старије репе, оне код којих је корен више развијен, могу да издрже ниске температуреи до минус 15 - истакао је др Ћурчић.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Уљана репица посејана јесенас добро подноси ћуди климе на почетку пролећа, рекла је са Националог института за ратарство и повртарство др Ана Марјановић Јеромела и подсетила да је слично време било и пре две, три године почетком априла, али да није било штете.

- Важно је само да не буде олујног ветра да ломи цветове и да оваква клима не траје дуго. Репица има више спратова цветова, па уколико и понеки страда током ове вејавице, надокнадиће се кроз грањање других.

Др Марјановић Јеромела истакла је да после захлађења ратари обавезно треба уљарицу да заштите од инсеката који могу да се појаве због овакве климатске промене.  

З. Делић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести