РЕГИОН СЕ И ДАЉЕ ВОЗИ ЈЕФТИНИЈЕ НЕГО МИ Дизел у Северној Македонији плаћају 62 динара мање, БЕНЗИН У БиХ САМО 155 ДИНАРА

Цена нафте брент износила је јуче 82,312 долара, док су се цена неких других врста црног злата кретале око 77 долара, што је пад у односу на крај прошле недеље.
gorivo
Фото: pixabay.com

Тај пад није разлог због кога су цене горива од данас у Србији ниже за два, односно три динара за литар у зависности од врсте деривата, али ако се прати цене црног злата за обрачун малопродајне цене ово додатно појефтињење би требало да виде и наши возачи.

Било како било на пумпама у Србији литар евро дизела у наредних седам дана продаваће се за два динара јефтиније – 203, а литар бензина три динара ниже – 199 динара. И са овим нижим ценама Србија је по цени бензина готово у самом врху одмах после Грчке и Албаније где се точи за 231, односно 199 динара, док је дизел у Грчкој 226, а у Албанији 219 динара.

Најјефтинији бензин имају БиХ 155,2 и јефтинији је него код нас за 43,8 динара, док се у Бугарској продаје за 160,8 динара, односно 38,2 динара јефтиније од Србије. Дизел се јефтиније него у Србији точи у Северној Македонији за 141,6 динара што је за 61,4 динара јефтиније. Када је реч о Бугарској за литар евро дизела треба платити 160,4 динара,шот значи јефтиније него не пумпама у нашој земљи за 43 динара.

Иначе пре празника бензин је на пумпама у Србији поскупео за четири а дизел појефтинити за један динар, што значи да држава није цене повећала за износе повећања акциза на нафтне деривате, изјавио је  емисији Енергија Спутњика Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, појашњавајући да на малопродајну цену поред нових акциза утиче још низ параметара, преноси портал „Енергија балкана”.

Наиме, од 1. маја у Србији важе нове акциза за бензин и више су за 4,75 динара, односно 5,70 динара кад се урачуна порез на додату вредност (ПДВ). Акциза на дизел повећана је на 5,86 динара, а акциза на ТНГ за 4,45 динара, када се урачуна ПДВ.

Треба рећи и то да је Србија земља која је међу онима које имају највећа захватања (порези, акцизе и друге таксе) из малопродајне цене деривата, како би се пунио државни буџет. Мићовић објашњава да би на будуће цене сирове нафте, а самим тим и горива могло да утиче заоштравање сукоба на Биском истоку између Израела и Ирана, јер Иран контролише транзит кроз Ормуски мореуз, којим пролази око 20 одсто „црног злата”.

Према последњим подацима Удружења нафтних компанија Србије наша земља ништа није повољнија ни по цени ауто гаса ТНГ иако је реч о еколошком гориву. Наиме, и ту смо у самом врху и килограм кошта 98 динара, док је у Бугарској 70,2 динара а у Албанији 75,5 динара.

(Politika.rs)

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести