СРПСКЕ ГРИЦКАЛИЦЕ ЗАУСТАВЉЕНЕ НА ГРАНИЦИ! Чипс произведен у Србији садржи КАНЦЕРОГЕНУ СУПСТАНЦУ

На хрватској граници утврђен је висок ниво канцерогеног акриламида у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији, а објављено је на сајту Европске комисије.
cips pixabay
Фото: pixabay.com

Земља пријаве је Хрватска, а обавештење се односи на Хрватску и Србију, наводи се на сајту европског система за брзо узбуњивање. Чипс није ушао на тржиште Хрватске, те је безбедно уништен.

Акриламид не може да се нађе у свежој храни и углавном настаје током обраде хране на температурама преко 120 степени, као и при ниској влажности, што подразумева печење, пржење и друге облике припреме.

Обично се налази у хлебу, прженом кромпиру, чипсу, житарицама за доручак, кексу, крекерима и кафи.

Ово једињење је детаљније испитано и пронађено у одређеним намирницама 2002. у Шведској. Од тада је јавност упозорена на његове последице, а посебно забрињава повезаност са неким облицима рака. Акриламид се у организму претвара у глицидамид, који изазива мутације и оштећује ДНК.

Како је саопштила Хрватска агенција за храну, процењује се да присуство акриламида у храни може да повећа ризик од развоја канцера свим старосним групама.

N1/Blic

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести