САНКЦИЈЕ ЗА 11 ДРЖАВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ? Опомена Француској, Италији, Белгији... Ово је разлог

Европкса комисија упутиће опомену за 11 земаља Европске уније, између осталих Француској, Италији, Белгијии, а разлог је прекомерно државно трошење.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Реч је о земљама чији су буџетски дефицити прошле године премашили три одсто БДП, колико је одређено правилима ЕУ.

ЕК ће у јуну одлучити да ли ће покренути поступке због прекомерног дефицита (ЕДП) у сваком појединачном случају. Земље у еврозони могу бити кажњене новчаним казнама уколико не коригују своје дефиците, док се земље изван еврозоне суочавају се са ризиком нарушавања репутације, преноси Financial Times.

Француска, Италија и Белгија, чији су дефицити виши од три одсто БДП-а и које немају план повратка у складу са правилима у наредних неколико година, готово сигурно ће бити санкционисане. Ова фискална правила била су суспендована током пандемије Covid-19 и сада се поново примењују након реформе, укључујући и клаузуле које дају више простора за инвестиције у

Неке земље, укључујући Шпанију и Чешку, најавиле су да ће њихови дефицити ове године бити на или испод три одсто, истичући да не би требало да буду кажњене због привременог прекорачења. Пољска и Румунија, као и Словачка чланица еврозоне, траже изузеће с обзиром да их је војно трошење изазвано ратом у Украјини.

Ало/Дневник

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести