НОВОСАДСКА ПРОДУКТНА БЕРЗА Благо расту цене пшенице, кукуруза, соје

Током прошле скраћене радне недеље, као и током два радна дана пре празника, преко новосадске Продуктне берзе укупно је прометовано 6.050 тона робе, финансијске вредности 136.706.500 динара.
a
Фото: Dnevnik.rs

Као и претходне две седмице, поново је кукуруз заузео примарно место у трговању. Раст цена свих пољопривредних производа се наставио.

Кукуруз је и у овом периоду био доминантна култура у трговању, чинећи 65 посто укупног промета. У данима пре празника приметна је била повећана понуда, која је била изражена на вишем ценовном нивоу уз слабију тражњу. Током ове седмице уочљива је била повећана активност учесника на тржишту кукуруза, како на страни понуде, тако и на страни тражње. Кукурузом се трговало у ценовном распону од 18,3 до 19,2 дин/кг без ПДВ-а, у зависности од анализе на афлатоксин и паритета. Пондер цена за посматране дане износи 18,88 дин/кг без ПДВ-а (20,77 дин/кг са ПДВ-ом), те је у односу на последњу упоређујућу пондер цену приметан раст од 2,69 посто. Закључен је и један берзански уговор на паритету ЦПТ купац, по цени од 19,5 дин/кг без ПДВ-а.

Када је у питању тржиште пшенице, у данима пре празника приметне су биле повећана понуда и слаба тражња. Након празника је дошло до промене динамике, те је током ове седмице тражња била већа од понуде. Пшеница је прометована у ценовном распону од 20,8 до 22,2 дин/кг без ПДВ-а, у зависности од параметара квалитета и паритета. Пондер цена за посматрани период износила је 20,97 дин/кг без ПДВ-а (23,06 дин/кг са ПДВ-ом), те је она у односу на последњу упоређујућу пондер цену била већа за 3,22 посто. У укупном обиму промета пшеница је учествовала са 30 посто удела. На тржишту соје у посматраним данима није било веће активности учесника, при чему је понуда била нешто слабија од тражње. Закључени су берзански уговори по цени од 57 до 58,2 дин/кг без ПДВ-а, уз обрачун квалитета. Пондер цена износила је 57,9 дин/кг без ПДВ-а (63,69 дин/кг са ПДВ-ом), те је у односу на последњу упоређујућу пондер цену приметан раст од 4,32 посто.

Од остале робе, трговало се и сунцокретовом сачмом са 33 посто протеина. по цени од 27,8 до 28 дин/кг без ПДВ-а.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести