КРЕНУЛО ТРГОВАЊЕ НА ЗЕЛЕНО РАТАРСКИМ КУЛТУРАМА Још није ни никло, а већ се ПРОДАЈЕ НА БЕРЗИ

Први берзански купопродајни уговори за нови род примарних пољопривредних култура у предстојећој жетви показали су да цене уљарица и житарица мало варирају горе или доле у односу на садашње трговање на Продуктној берзи у Новом Саду, и да је уговарање на зелено по коштањима у 2024. економској години приближно ономе из прошле године.
а
Фото: Dnevnik.rs

Током априла склопљен је први уговор за нови род сунцокрета по 45,6 динара без пореза на додату вредност (ПДВ), кукуруза по 16,52 динара, односно 18,1 динар с ПДВ-ом, док се сада кукуруз на берзи у Новом Саду продаје за 19 динара. Прошле седмице уговорено је и прво трговање за нову соју, чије се коштање од 61,05 динара поклапа са ценом уљарице на Продуктној берзи Нови Сад.

Крајем марта склопљен је уговор и за уљану рерпицу по цени од 43,95 динара по килограму без ПДВ-а (48,3 с ПДВ-ом). По уговору на зелено у економској 2023. години репица је била јефтинија , ценила се 41,46 динара без ПДВ-а (45,6 динара с ПДВ-ом).

Уговарање на зелено по ценама у 2024. економској години приближно ономе из прошле године
Фото: Dnevnik.rs

По подацима са новосадске берзе, унапред склопљен уговор за пшеницу у 2023. години закључен је по цени од 22 динара без ПДВ-а, односно 24,2 динара с порезом, док се сада пшеницом тргује по 22,05 динара. Купопродајни уговори за кукуруз закључени су у ценовном распону од 17 до 17,5 динара без ПДВ-а (18,7−19,2 с ПДВ-ом).

Ратарима ове цене никако не одговарају, без обзира на то што су субвенције знато увећане по хектару, јер се лоше економске године гомилају због климатских прилика, које не доносе ни просечне приносе. Агроекономски аналитичар из Новог Сада Жарко Галетин истиче за “Дневник” да се може очекивати да примарне пољопривредне културе у жетви буду скупље, али незнатно, од пет до десет одсто у односу на цене из купопродајних уговора на зелено.


Клима ради против паора

Ратар из Турије Саша Атанасковић каже за “Дневник” да се већ сада види да година неће донети ни просечан род у жетви 2024, јер суво и топло време никако не годи биљкама.

− На пшеници се то прво уочава јер је већ класала, а ране сорте су у фази наливања зрна, па се жетва ране пшенице може очекивати већ почетком јуна − казао је ратар Атанасковић. − Ово је трећа година заредом како се на њивама бележи побачај у приносу житарица и уљарица. Земљорадници би били најзадовољнији ако би успели да новим родом подмире трошкове сетве и буду на позитивној нули. Да не би поново били у минусу, требало би да жито буде од 25 до 30 динара килограм, а соја као две и по киле жита.


Фото: Dnevnik.rs

− За кукуруз, соју и сунцокрет још је рано рећи колики би могли да буду приноси и цена новог рода, али је за пшеницу извесно да ће бити забележен подбачај у приносима. Већ класа, суша је и нема влаге ни у дубинском слоју земљишта − каже Галетин.

Наглашава да земљорадници сада имају знатно веће субвенције него прошле године и каже да купци приликом склапања уговора на зелено воде рачуна о томе колико су уложили новца у сетву. Подсећа да се купопродајни уговори на зелено праве на основу трошкова производње.

З. Делић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести