ШТА СЕ ДОГОДИЛО? Српска индустрија и бруто домаћи производ расту знатно више од очекиваног

Реални бруто домаћи производ (БДП) Србије у прва два месеца ове године међугодишње је увећан за око 5,7 одсто, а текућа динамика премашује пројектовану стопу раста БДП-а од 3,5 одсто, на нивоу целе године, наводи се у оцени привредне активности у најновијем броју билтена Макроекономске анализе и трендови (МАТ) у издању Економског института и Привредне коморе Србије.
а
Фото: Dnevnik.rs

Када је реч о индустријској производњи, она је у фебруару 2024. у односу на исти месец претходне године увећана за 8,4 одсто, а пресудни допринос оваквом резултату потекао је од раста прерађивачке индустрије. У анализи се истиче да је у фебруару забележено и прво увећање међугодишње вредности спољнотрговинске размене, након 10 месеци континуираног опадања.

Реални БДП Србије у прва два месеца ове године међугодишње је увећан за око 5,7 одсто и премашује пројектовану стопу раста од 3,5 одсто

У прва два месеца, приближно четири петине робног увоза, прецизније 79,3 одсто, било је покривено извозом, док је годину дана раније овај проценат био 75,7. Прилив страних директних инвестиција је био већи него у истом прошлогодишњем периоду, док је републички буџет био у суфициту.

Забележен је и замашан међугодишњи раст зарада и раст промета у трговини на мало. Што се инфлације тиче, аутори анализе наводе да је у фебруару настављено смањивање међугодишње инфлације које је започело у априлу 2023. године, као и да ће се такав тренд наставити, пошто у Народној банци Србије повратак међугодишње инфлације у границе циља од три одсто плус минус 1,5 одсто, очекују већ у мају.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести