Пољопривредници у ЕУ протестују због НАГОМИЛАНИХ ПРОБЛЕМА

ПАРИЗ: Пољопривредници протестују широм Европске уније како би натерали надлежне да им помогну да изађу на крај са све већим трошковима и другим проблемима, као што је нелојална конкуренција увозних производа из земаља Јужне Америке и Украјине, пише Ројтерс.
Tanjug/AP Photo/Luca Bruno
Фото: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Британска агенција иситиче да постоји више разлога за нагомилано незадовољаство европских фармера и наводи да, као најважније у већини земаља, пољопривредници апострофирају то што нису довољно плаћени, као и да су оптерећени великим порезима, неподношљивом бирократијом и ригидним еколошким правилима.

Проблемима сматрају и велике количине увозених производа из Украјине, за које се ЕУ одрекла квота и царина, од почетка сукоба те земље с Русијом у фебруару 2022.

Ројтерс напомиње и да је ЕУ обновила преговоре за склапање трговинског споразума између ЕУ и јужноамеричког блока Меркосур и тако изазвала незадовољство због нелојалне конкуренције, пре свега када је реч о шећеру, житу и месу.

Пољопривредници негодују због таквог увоза, јер ти производи, како кажу, снижавају европске цене, а да притом не испуњавају еколошке стандарде наметнуте узгајивачима из ЕУ.

Европска комисија је у среду предложила да се ограничи увоз пољопривредних производа из Украјине увођењем забрана "у случају нужде" за најосетљивије производе, попут живине, јаја и шећера, али произвођачи кажу да то не би у довољној мери решило њихове проблеме.

Пољопривредници такође оспоравају нова правила ЕУ о субвенцијама, као што је захтев да се четири одсто пољопривредног земљишта остави под угаром.

Ројтерс напопмиње да је, примера ради, за пољске пољопривреднике највећи проблем јефтин увоз из Украјине, док њихове колеге у Шпанији истичу да је Брисел створио неподношљиву бирократију која доводи у питање профитабилност пољопривредну производњу.

Слично мисле и Португалци, који напомињу и недовољну државну помоћ због смањења субвенција, док су Румуни протестовали средином јануара углавном против високих трошкова, скупих стопа осигурања и еколошких прописа ЕУ.

И Грчки ратари су захтевали веће субвенције, као и бржу исплату надокнада за оштећења усева и изгубљену стоку у поплавама 2023. године, а жале се и због увећаних пореза дизел и рачуна за струју, навео је Ројтерс.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести