ИНВЕСТИРАЊЕ У КООПЕРАТИВЕ Задругама више новца од Покрајине

Више од 60 земљорадничких задруга није могло у протеклих шест година да конкурише на јавне позиве Покрајинског секретаријата за пољопривреду због високих критеријума.
а
Фото: Dnevnik.rs

Посебно због строгих конкурсних услова нису могле да учествују задруге које имају под ратарским културама више од 100 хектара земље.

- Задруге су искористиле свега 1,57 процената новца намењених за подстицаје из Покрајине, а посебно су на конкурсима биле у неповољном положају велике задруге којима је потребан новац за инвестиције, имају велики број коопераната и запослених у односу на мање задруге - предочила је председница Задружног савеза Војводине Јелена Несторов Бизоњ на Стручном скупу о инвестицијама у земљорадничком задругарству представајући елаборат Задружног савеза на ту тему.

Бизоњ је навела да су задруге највише новца искористиле на конкурсима који се односе на наводњавање.

Милош Вуковић, директор Земљорадничке задруге у Бачу, задовољан је елаборатом, али је и изнео мишљење да се о строгим условима на конкурсима за подстицаје за земљорадничке задруге требало и раније говорити

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за пољопривреду водопривреду и шумарство Александар Паневски истакао је да су препоруке Задружног савеза на месту и да ће их Покрајина прихватити, неке одмах ,а неке тек од наредне 2025. године. - Јасно нам је како смо радили и где можемо бити бољи, добили смо конкретне закључке и неке од њих већ сада у кратном року можемо да имплементирамо а неке захтевају дуже време. Али већ од овог месеца задруге које имају изнад 100 хектара под биљном производњом моћи ће да конкуришу за подстицаје на јавним позивима секретаријата - подвукао је Паневски.

Фото: Dnevnik.rs

Милош Вуковић, директор Земљорадничке задруге у Бачу, задовољан је елаборатом, али је и изнео мишљење да се о строгим условима на конкурсима за подстицаје за земљорадничке задруге требало и раније говорити.

Изразио је наду да ће се наредних година се препознати резултати онога што је у елаборату предложено. Посебно је издвојио предлог наведен у елаборату да се оснује Фонд за земљорадничке задруге.

З. Делић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести