АФРИЧКА КУГА СВИЊА СЕ ШИРИ по Банату и Срему, у Бачкој само у Тителу ВЕЛИКИ ФАРМЕРИ ГАСЕ ТОВ док се болест не заустави

Афричка свињска куга (АКС) тренутно је регистрована у 126 насељених места на подручју наше земље, односно у 1.600 газдинстава, који се налазе у 13 управних округа на подручју 38 општина и градова.
svinja pixabay
Фото: pixabay.com

Од опаке болести, за коју нема лека ни вакцине, оболеле су домаће свиње, а само у два случаја регистроване су код дивљих свиња, у ловишту Тамиш на подручју Града Панчева и Доњи Срем - Земун на територији Града Београда. Ови подаци налазе се на сајту Управе за ветерину, без информација о томе колико је домаћих животиња оболело. Додуше, према подацима од пре неколико дана успавано је више од 20.000 свиња, пошто је то једино решење да се болест сузбије.

Зато ће Министарству пољопривреде, према одлуци Владе Србије, у наредним данима помагати Министарство одбране, Војска Србије и Министарство унутрашњих послова на сузбијању и искорењивању заразне болести.

У Војводини заражених свиња има у Банату (градовима Панчево и Зрењанин, и општинама Алибунар, Сечањ, Ковин, Опово, Житиште), Срему (Стара Пазова, Шид и град Сремска Митровица), у Бачкој само у јужнобачком округу у општини Тител у селу Гардиновцима.

У Војводини заражених свиња има у Панчеву и Зрењанину, и општинама Алибунар, Сечањ, Ковин, Опово, Житиште, Стара Пазова, Шид, Сремска Митровица и у Гардиновцима

У том месту у два домаћинста успавано је 115 грла домаћих свиња и, како сазнајемо, у мести за сада нема нових случаја.

У Гардиновцима се житељи искључиво баве пољопривредом и процењује се да свако домаћинство има десет до15 грла свиња које храни за сопствене потребе и за продају.

Фото: Приватна архива

Оболелих домаћих животиња нема, на срећу, у околним местима на подручју тителске општине Локу, Вилову, Тителу, Ковиљу ни у мало удаљенијем Мошорину, где се процењује да има више хиљада рањеника.

Како смо чули од житеља Гардиноваца, сумња се да је АКС стигла до њих из Ченте, пошто су тамо купљене, а купац после трговања није применио мере заштите, већ их је водио по селу до нераста.

Зато из Управе за ветерину непрекидно апелују на сточаре да свиње држе искучиво у затвореном простору, где неће имати додира са инсектима и глодарима. Наглашавају да храњење животиња не сме да буде споредан посао, већ посебна обавеза, што подразумева да човек приликом уласка у обор и фарму мора имати посебну гардеробу ,а то значи да при уласку и изласку треба да се пресвлачи. Обућа мора бити дезинфикована, тако што ће се на уласку и изласку пролазити преко дезобаријере. Руке се морају прати пре и после уласка и контакта са храном и свињама.


Заражене свиње нису у Сави

Информације да свиње заражене АКС плове Савом нису тачне, казао је фармер из Лаћарка Бора Шуљманац. - То су дезинформације - нагласио је Шуљманац и појаснио да уколико угинуле свиње плове по Сави, оне нису заражене АКС већ су угинуле од преједања или врућине, а до Саве су стигле из Дрине.

- Фармери из Бадовинаца у Мачви имају у тову по 30.000 до 40.000 грла. и од толиког броја свиња мора нека свиња и да угине од врућине и преједања. Да би их се фармери из Бадовинаца ослободили, бацију лешеве у Дрину, а вода их из Дрине донесе у Саву и то је тако одавно. За то сви знамо у околини - казао је Шуљманац


Како АКС болест у финансијском смислу може да доведе до великих губитака, сточари који се професионално баве товом свиња већ су увелико почели да распродају грла .

Велики фармер из Лаћарка Бора Шуљманац казао је за „Дневник” да нови турнус неће започињати док не види како ће се болест даље развијати. - Заразе има у Срему , у општини Шид, у местима Јемена и Вишњићево, и у Сремској Митровици, што није добро. Зато ћу сачекати месец дана док не видим да ли ће болест свиња наставити да се шири или ће бити заустављена - казао је Шуљамац.

З. Делић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести