ПО КОЈОЈ ЦЕНИ ЋЕМО ШАРАТИ ВАСКРШЊА ЈАЈА: Не очекује се поскупљење на пијацама уочи празника

Јаја уочи предстојећег Васкреса, 5. маја, неће поскупети, због добре понуде, која је већа од потреба становништва, казали су велики произвођачи са фарми кока носиља и у Пословном удружењу Заједнице живинара Србије.
б
Фото: Dnevnik.rs

Ни већа потражња за јајима, која се очекује током празника, неће утицати на то да цена јаја иде навише. Навике купаца нису више као ранијих деценија јер се сада за тај дан фарбају јаја само да би се обичај испоштовао, па потражња неће бити превелика.

Једино што велики маркети могу да спусте цене у односу на садашње како би привукли муштерије да уз јаја купе и друге намирнице потребне за празничну трпезу.

На најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду јаја се продају, у зависности од класе, од 16 до 23 динара, а у великим маркетима су нешто скупља и коштају од 18 динара до 25 динара.

- Цене јаја диктирају понуда и потражња и у овом тренутку понуда је боља у односу на то колико се јаја купују - казала је за Дневник директорка Пословног удружења заједнице живинара Србије Сања Челебићанин. - У сваком турнусу имамо око седам милиона кока носиља, чија је носивост око 86 одсто.

Те количнине су веће у односу на потражњу и зато део јаја извозимо у Босну и Херцеговину, Црну Гору, СевернуМакедонију и Албанију.  У највећој фарми кока носиља у Србији, у “Винфарму” у Кулпину, казали су да су јаја у протеклих месец дана појефтинила, али то још увек није у довољној мери видљиво купцима. Оно што је најбитније, навели су, јесте да је понуда већа од потражње и због тога је цена у паду.

“Винфарм” је указао да тренутно свежа јаја не увозимо, али из месеца у месец има прекомерног увоз прерађевина од јаја (јаја у праху, пастеризовани меланж), којим се знатно погоршава ситуација на домаћем тржишту када је вишак свежих јаја у питању.

Јаја бисмо могли да прерадимо у фабрици у Ваљеву, чији је капацитет 200.000 јаја дневно. Међутим , због увоза 10 милиона јаја месечно, што је у вредности од милион евра, пласман наших домаћих прерађевина није могућ.

З. Делић

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести