КО ЈЕ ОВДЕ У ПРАВУ Банка не дозвољава девојци ДА ПОДИГНЕ НОВАЦ Ево шта наводе као РАЗЛОГ

Куповина стана од новца који сте штедели одређено време, може бити препрека до вашег новог дома, уколико немате доказ о пореклу те уштеђевине.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Банке наиме, проверавају порекло новца, а у једном документу, о процени ризика од прања новца, израђеном 2018. године, констатовано је да је тржиште некретнина најизложенији сектор, где се нелегално стечени новац махом улаже у изградњу стамбено-пословних објеката и куповину некретнина. Због тога и не чуди што поједини наилазе на потешкоће када треба да уновче своју уштеђевину.

То показују два примера која се шире друштвеним мрежама, а које описују различита искуства у вези са купопродајом некретнине.

Једна корисница на друштвеној мрежи Твитер, наиме, написала је: "Другарица продала стан за време короне и није ставила паре у банку. Оде сад са уговором да докаже порекло новца, банка неће да прими јер је прошло више од 6 месеци. Друг повукао паре из банке пре више година, хтео сад да купи стан, нотар неће да овери уговор".

Имајући у виду намену и висину планиране трансакције као што је куповина непокретности у износу од више стотина хиљада евра, банка ће такву трансакцију, највероватније оценити високим нивоом ризика, и онда приступа примени унапред наведених прописаних радњи и мера које се односе на прибављање и процену веродостојности информација о пореклу имовине која јесте или ће бити предмет планиране трансакције.

Законом о спречавању прања новца и финансирања тероризма прописане су радње и мере које предузимају обвезници (у које спадају и банке) ради спречавања и откривања прања новца и финансирања тероризма. То подразумева, између осталог, радње и мере познавања и праћења странке, у које спада и обавеза банке да прибави и процени веродостојност информација о пореклу имовине која јесте или ће бити предмет пословног односа, односно трансакције, у складу са проценом ризика. Законом је такође и ближе дефинисано да се радње и мере познавања и праћења странке спроводе, између осталог, приликом успостављања пословног односа са странком, као и у току трајања пословног односа у учесталости и интензитету у складу са процењеним ризиком и промењеним околностима у вези са странком.

Сагласно наведеном закону као и Одлуци о смерницама за примену одредаба Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма за обвезнике над којима Народна банка Србије врши надзор, банка је дужна да усвоји и примени одговарајућа унутрашња акта којима ће ради ефикасног управљања ризиком од прања новца и финансирања тероризма обухватити радње и мере познавања и праћења странке, којим, поред осталог, дефинише поступак прибављања и процене веродостојности информација о пореклу имовине која јесте или ће бити предмет пословног односа, односно трансакције.

Телеграф

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести