ЗА МАЛЕ БИЗНИСЕ И РАДНА МЕСТА ЕИФ закључио уговоре са банкама, 250 молиона евра за Србију

БЕОГРАД: Европски инвестициони фонд (ЕИФ), део Групације ЕИБ, закључио је уговоре о портфолио гаранцијама са 11 банака и финансијских посредника у привредама Западног Балкана и гаранције ЕУ ће омогућити мобилизацију око 750 милиона евра за мале бизнисе на ЗБ и 250 милиона евра за Србију.
biznis
Фото: pixabay.com

Ови уговори финансирани у оквиру иницијативе Европске уније WБ ЕДИФ "Гаранције за отпорност МСП" омогућиће локалним банкама и финансијским институцијама да сачине портфолио кредита за МСП у вредности преко 750 милиона евра, укључујући и оне који ће тек бити потписани у првој половини 2024. године, саопштила је данас Делегација ЕУ у Србији.

Та средства олакшаће приступ финансијама за мале бизнисе и побољшати њихову отпорност на актуелне економске потешкоће, омогућујући проширење пословања, запошљавање и развој иновација.

Очекује се да ће ове гаранције у Србији омогућити пласирање кредита под повољним условима у укупној вредности од 250 милиона евра за око 4.650 МСП, чиме ће се сачувати око 64.000 радних места.

Иницијатива WБ ЕДИФ "Гаранција за отпорност МСП2, покренута 2022. године,  коју финансира Европска унија, повећаће приступ малих и средњих предузећа (МСП) финансијским средствима и њихову способност да се изборе са изазовним економским околностима,

У Србији је захваљујући гаранцијама ЕИФ до сада мобилисано укупно око 2,5 милијарди евра за око 38.000 МСП, што је допринело очувању око 637.000 радних места.

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре је рекао да му је драго што   Европски инвестициони фонд, захваљујући гаранцијама које је дала ЕУ, може да усмери финансијска средства већем броју малих и средњих предузећа у Србији.

"Приступачнији кредити који се одобравају преко локалних банака омогућиће предузећима да остваре свој потенцијал у погледу раста и иновација, уз отварање нових радних места. Наша снажна подршка МСП од кључног је значаја за приближавање привреде Србије и региона Европској унији, као главном циљу њеног Плана раста за Западни Балкан", рекао је Жиофре.

Европски инвестициони фонд (ЕИФ) део је Групације Европске инвестиционе банке.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести