СВЕ ТРАЖЕНИЈИ КУВАРИ, КОНОБАРИ, ПЕКАРИ, ГРАЂЕВИНЦИ Држава помаже дуалном образовању подршавајући дефицитарна занимања

Средњошколци који 2024/25. школске године упишу дефицитарна трогодишња и четворогодишња занимања по дуалном моделу могли би да у наредној школској години рачунају на 5.000 динара месечно од државе, које ће добијати девет месеци.
1
Фото: Дневник

Тај износ, по Уредби о подршци дуалном образовању, коју је усвојила Влада Србије, уплаћивала би ученицима држава преко наменског рачуна, који ће им бити отворен у Поштанској штедионици. Ђаци који се одлуче да школовање наставе по дуалном моделу добијаће и накнаде од послодаваца за учење кроз рад, а њена висина ће зависити од тога колико пута недељно имају праксу. За сваки дан проведен на пракси ученици би у требало да добију 70 одсто минималне цене рада по сату. 

Како је недавно изјавила Руководилац службе за дуално образовање и образовне политике Привредне коморе Србије (ПКС) Александра Милићевић, до краја јуна, или почетком јула, требало би да изађе конкурс када ће се тачно знати на који начин ће се финансијски подржавати ученици, али и послодавци.

Дефицитарни кувари, конобари, пекари, грађевинци
Фото: Дневник

Она је додала да је Уредба о финансијској подршци дуалном образовању лоцирала одређени број дефицитарних занимања, до којих је дошло на основу података о упису ученика у дуалне образовне профиле у претходне две године и на основу података Националне службе за запошљавање (НСЗ). „Ту су у питању образовни профили који нису били уписани у потпуности у претходне две године, попут профила кувара, конобара, пекара, затим одређених профила из области машинске индустрије, из области грађевине, електротехнике... односно сви они профили за које је привреда исказивала већу потребу, а ученици мање интересовање”, рекла је она.

Према подацима ПКС за школску 2024/25, послодавцима су у понуди 83 образовна профила за реализацију по дуалном моделу образовања, а то су: оператер основних грађевинских радова, руковалац грађевинском механизацијом, полагач облога, декоратер зидних површина, аутоелектричар, електричар, електромонтер мрежа и постројења, електротехничар рачунара, техничар за администрирање рачунарских мрежа, електротехничар за електронику на возилима, техничар електронике и аутоматике, техничар информационих технологија, техничар мехатронике, као и сервисер термичких и расхладних уређаја, монтер телекомуникационих мрежа, техничар телекомуникационих технологија и електротехничар енергетике. 

Фото: Дневник

У понуди су и профили авио-мехатроничар, авио-техничар; авио-техничар за вазудхоплов и мотор, авио-техничар за електронску опрему ваздухоплова, авио-техничар за електро опрему ваздухоплова, бравар-заваривач, индустријски механичар, машински техничар за компјутерско конструисање, механичар моторних возила, оператер машинске обраде резањем и техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина. Међу образовним профилима су и инсталатер водовода, грејања и клима уређаја, техничар грејања и климатизације, механичар грејне и расхладне технике, месар, оператер у прехрамбеној индустрији, пекар, прехрамбени техничар, виноградар-винар, пољопривредни техничар, пољопривредни техничар дигиталних технологија, руковалац пољопривредне технике, цвећар-вртлар, као и техничар хортикултуре. 

 


Да буде више девојчица

Према оценам из ПКС дуални модел школовања је можда мало више на страни дечака, него девојчица, због, како каже, образовних профила који су више део индустрије и можда су тежа занимања. 

Такође, у ПКС кажу да се труде да сваке године огласе и образовне профиле који ће и девојчицама бити интересантни, па тако је, рецимо, у наредној школској години у понуди и профил козметичког техничара, који до сада није био толико заступљен у дуалном образовању. Наравно, то су и занимања попут кувара и конобара, дакле нешто што и девојчице могу да похађају.


 

У понуди су и профили техничар ваздушног саобраћаја, возач моторних возила, модни или индустријски кројач, техничар моделар одеће, обућар, галантериста коже, конобар, кувар, посластичар; трговац, хотелијерско-ресторатерски техничар, оператер за израду намештаја, техничар за обликовање намештаја и ентеријера, столар, тапетар-декоратер, као и техничар за дигиталну графику и интернет обликовање и техничар за полимере, затим пластичар,техничар штампе, израђивач хемијских производа, техничар за оперативну форензику, козметички техничар и техничар дизајна графике…    

Фото: Дневник

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести