РАСПИСАН КОНКУРС ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ За нове рибњаке Војводина даје 20 милиона динара

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство расписао је конкурс за доделу средстава за подизање нових рибњака и реконструкцију постојећих у Војводини за 2024. годину, ради унапређења начина коришћења необрадивог пољопривредног земљишта, а у циљу унапређења рибарства у Војводини, који ће бити отворен до 24. маја. 
1
Фото: Ф. Бакић

Укупан износ бесповратних средстава који се додељује је 20 милиона динара, без пореза на додату вредност, а по једној пријави се одобрава за подизање нових и реконструкцију постојећих рибњака до пет милиона динара. Такође, треба напоменути да износ средстава за подршку реконструкције рибњака не може бити већи од 500.000 динара по хектару, а износ средстава за подршку подизању нових рибњака не може бити већи од 800.000 динара по хектару. Предмет конкурса је подизање нових и реконструкција постојећих рибњака, на површини не мањој од једног хектара и не већој од 100 ha, који се налазе у Војводини. 

Предмет конкурса је подизање  нових и реконструкција постојећих рибњака, на површини не мањој од једног хектара и не већој од 100 ha, који се налазе у Војводини
Фото: Ф.Бакић

У конкурсу је наведено да се под објектима подразумевају искључиво објекти за производњу рибе и то: растилишта, младичњаци, товилишта, зимовници, изловни и ободни канали. 

Наглашено је и да секретаријат додељује бесповратна средства у обиму до 70 одсто од укупне вредности земљаних радова без ПДВ-а, док преостали износ уговорених средстава обезбеђује корисник средстава. Подносилац пријаве за подизање нових рибњака може поднети само једну пријаву по конкурсу или највише две пријаве по подносиоцу за реконструкцију постојећих рибњака за највише два засебно регистрована рибњачка објекта - рибњака.Регион Војводине, да подсетимо, могао би бити водећи у рибарству овог дела Европе јер има велике слободне непловне површине, по проценама чак и 100.000 хектара, које се због слабе пловности не могу користити за друге намене већ за подизање шаранских рибњака.

70  одсто вредности  земљаних  радова субвенција

 

Имамо потоке, реке, језера, канале, подземне воде, сировине за производњу рибе - пшеницу, кукуруз, соју, јечам. капацитете за производњу екструдиране хране…

Фото: Ф. Бакић

Подршка покрајине је важна како би се смањио увоз, а ојачала домаћа производња. У протеклих двадесетак година увоз рибе кретао се између 20.600 до 36.000 тона, што је Србију коштало од 49,4 милиона долара до 102 милиона долара. Производња рибе у деценији иза нас је у паду и креће се од 13.013 тона (из аквакултуре 7.629 и 5.384 тоне из отворених вода) и 7.278 тона (5.070 из аквакултуре и 2.208 тона из отворених вода).

 


Поштом и лично

Пријава са потребном документацијом може се доставити поштом на адресу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Булевар Михајла Пупина 16, 21000 Нови Сад, са назнакoм „Конкурс – изградња нових рибњака и реконструкција постојећих – не отварати”.
Могућа је и лична достава на писарници Покрајинских органа управе у згради Покрајинске владе, сваког радног дана од 9 до 14 часова.


 

По подацима Републичког завода за статистику, поједемо нешто више од пет килограма рибе по глави становника, а што је мање од свих земаља ЕУ. Незваничан, али тачнији податак, говори да годишње по становнику поједемо око седам килограма рибе. 

Д. У. - Д. Мл
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести