ПРОСЕЧНА ЗАРАДА ДО КРАЈА 2025. ГОДИНЕ 1.000 ЕВРА Ево шта каже министар Мали, колика ће бити пензија

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да су три приоритета нове Владе даљи раст и развој привреде, животног стандарда и очување макроекономске стабилности, најављујући да ће просечна плата до краја 2025. године бити 1.000 евра, док ће просечна пензија до краја 2027. године бити 650 евра.
novac, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Мали је за ТВ Прва рекао да је стопа раста бруто домаћег производа (БДП) Србије у првом кварталу 2024. године била 4,6 одсто, док је та стопа у Европској унији (ЕУ) била 0,6 одсто.

"То показује исправност наше економске политике. Расте нам свака грана привреде - индустрија, прерађивачка индустрија, пољопривреда", рекао је Мали.

Мали је истакао да све отворене фабрике и радна места увећавају извоз и раст, што је оценио као најважнију вест за грађане Србије.

Додао је да јачање економије ствара већи простор за повећање плата и пензија, као и даљи раст стандарда.

Подсетио је да је просечна зарада у Србији око 820 евра, као и да су се својевремено "смејали" председнику Србије Александру Вучићу када је рекао да ће просечна зарада бити 500 евра, као и да су пензије у просеку 390 евра, док су пре 12 година биле 202-203 евра.

Додао је да је забележена највећа просечна минимална зарада која износи 47.154 динара, која је прешла границу од 400 евра.

Мали је додао и да је Међународни монетарни фонд (MMF) потврдио да је Србија, упркос глобалној кризи, у потпуности сачувала макроекономску стабилност.

Истакао је да је јавни дуг Србије тренутно 47,6 одсто БДП-а, као и да је на нивоу Еврозоне удео јавног дуга 89 одсто БДП-а, док је просек у свету 93 одсто.

"Када погледате раст животног стандарда, дефинитивно растемо брже него што расте велики број развијенихјих земаља. Сачували смо макроеконмску стабилност упрскос глобланој економској кризи и помоћи коју смо давали грађанима у претходне четири године", нагласио је Мали.

Најавио је додатно улагање у инфраструктуру, школе, болнице и даље подизање животног страндарда.

"Упркос свему, чуваћемо макроекономску стабилност", закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести