ПРЕКО 20 ХЕКТАРА ЗА КОМПАНИЈУ „CTP PROPERTY KAPPA” У сомборску индустријску зону стиже велики европски логистичар

Годинама, деценијама чак, у Сомбору се као предуслов економског опоравка ради на оживљавању индустријске зоне, да би резултат био поприлично мали, односно, и поред великих улагања локалне самоуправе и државе, од иоле озбиљнијих индустријских капацитета у овој зони била је отворена само једна фабрика.
a
Фото: www.soinfo.org

Сва је прилика да ће се то врло скоро променити, пошто је овдашње градско веће овластило заменицу градоначелника Љиљану Тицу да овери продају 21 хектара и 46 ари земље београдској компанији „CTP Property Kappa” д.о.о., чиме би град за 162.690.000 динара отужио из свог власништва 52 катастарске парцеле.

Мада широј јавности ова компанија није превише позната, податак да је она у потпуном власништву чешке компаније „ЦТП Инвест спол с.р.о.“ из Хумполеца много говори познаваоцима прилика у сектору индустријске и логистичке имовине у Европи. Компанија која би до почетка јула требало да реализује трансакцију вредну 1,4 милиона евра, гради, поседује и управља пословним парковима са пуном услугом за различите клијенте, који се, како наводе, „укорењују у локалним заједницама и стварају одрживу, дугорочну вредност”. Логистички центар са складишним простором, једна од ћерки фирми чешког ЦТП-а, већ је отворена у Србији, тачније у Шимановцима, на ауто-путу Београд−Загреб,  мада и на челу београдских огранака ЦТП-а стоје држављани Холандије и Велике Британије.


Заслуга „Осмеха Војводине”

Очекујући и званичну купопродају земљишта, као и обелодањивање планова ЦТП-а везаних са Сомбор, једино је јасно да је долазак једног од најозбиљнијих играча европске тржишне утакмице, логистичара, засигурно био мотивисан и почетком изградње брзе саобраћајнице „Осмех Војводине“. Овај  полуаутопут од српских граничних прелаза са Хрватском и Мађарском у околини Сомбора (Бездан и Бачки Брег) до оног са Румунијом код Кикинде (Наково), потенцијалним инвеститорима отвара нове перспективе.


Прави пробој на европску пословну сцену чешка компанија, до тада више позната на домаћем терену, направила је прошле године, када је обелоданила и кренула у реализацију планова да у експанзију на тржишту Немачке и Пољске инвестира чак 600 милиона евра, не би ли тиме удвостручила свој портфолио, који је у првом кварталу те године износио 10 милиона квадратних метара површине складишта, бизнис и индустријских паркова у централној и југоисточној Европи. Овако смели планови су били ослоњени на нешто ранији улазак „ЦТП Инвест спола“ у Немачку, када је за 800 милиона евра компанија преузела немачки ДИР (Deutsche Industrie REIT-AG) озбиљног играча на берзи, који је у свом поседу имао објекте од 1,6 милиона квадратних метара под кровом, на површини од 3,9 милиона квадратних метара земљишта.

Убрзо је никао “ЦТП парк” у Ведену, који се простире на 44.000 квадрата, док је у Бремену заживела индустријска и логистичка зона на земљишту површине преко 200.000 квадратних метара. Тим аквизицијама, као и оним попут “ЦТП парка” у Раштату, ова чешка компанија би до краја декаде требало да оствари приход од преко милијарде евра од изнајмљивања својих индустријских и логистичких објеката и паркова.

Мада планови о томе шта се заиста планира са земљиштем у индустријској зони у Сомбору, у чију куповину ЦТП улази, још нису обелодањени, нема сумње да би ова аквизиција могла да допринесе својеврсној реанимацији овдашње одавно посустале привреде. У огромној Индустријској зони је још пре више од деценије и по чувена италијанска „Калцедонија“ отворила фабрику „Фјорано“, у којој данас ради преко 1.000 претежно Сомборки. Након ње су у тој инфраструктурно опремљеној индустријској зони заживели још неки мањи објекти, чији се утицај на опоравак привреде готово није ни осетио.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести