ПОТРЕБАН РЕГИСТАР ПАРАФИСКАЛНИХ ОБАВЕЗА Привреда плаћа 1.200 такса и сличних намета

Решење за велики број непореских намета, међу којима често има скривених пореза који се зову таксама или накнадама, са којима се срећу привредници у Србији и у региону, јесте формирање јединствене јавне базе свих непореских дажбина које плаћају привреда и грађани, наведено је у новом билтену Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).
a
Фото: Dnevnik.rs

Како је истакнуто, овакав систем већ постоји у Републици Српској (БиХ), која регистар непореских намета има више од пет година.

Програмска директорка НАЛЕД-а Јелена Бојовић рекла је да очекује да ће се на пример РС угледати и Србија и подсетила да је пре неколико година ова организација заједно са КПМГ-ом, а уз подршку УСАИД-а, пописала више од 1.200 намета само на републичком нивоу у више од 500 закона и подзаконских аката. Међу њима су најбројније таксе, које чине чак три четвртине укупног броја, иако доносе само 25 одсто укупно наплаћених непореских прихода.

Она је додала да је, са друге стране, анализа локалних административних такса на узорку од 15 локалних самоуправа показала да је просечан број административних такса на локалу око 70, а да наплаћени приходи по овом основу чине око 0,2 одсто укупно наплаћених прихода.

– Наша препорука је да се пропише обавезан електронски обрачун и наплата свих непореских дажбина преко портала еУправа или портала еПлати – рекла је Бојовићева.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести