ОВО ЈЕ ПОМОРАВСКИ ФРАНКФУРТ: У Слободној зони у Свилајнцу послује 15 компанија, гради се чувена турска фабрика на 2.500 квадратних метара - запослиће младе српске мајсторе (ФОТО)

СВИЛАЈНАЦ: Општина Поморавског округа која се интензивно развија свакако је Свилајнац, а то доказује и све већи број предузетника који инвестирају на њеној територији.
РИНА
Фото: РИНА

Слободна зона „Свилајнац” покрива површину од 57 хектара, чине је две индустријске зоне у којој послује 15 привредних субјеката. Добро пословање резултат је бројних испуњених предуслова као што је инфраструктурно опремљено земљиште, али и могућност запошљавања квалификоване радне снаге.

- Оно што је пресудна ствар, осим што су обе индустријске зоне комплетно инфраструктурно опремљене и могућност рада у слободној зони, јесте то што смо ми, паралелно са довођењем нових инвеститора у потпуности прилагодили наш образовни систем њиховим потребама. Тако да се у нашој средној школи сада у потпуности образују профили по дуалу, што значи да сви ученици који упишу школу по дуалном систему, имају учење кроз рад у компанијама које раде и успешно послују у слободној зони, а ми смо захваљујући томе у претходних годину дана успели да привучемо три нова инвеститора који ће бити корисници слободне зоне”, рекла је за РИНУ Тијана Јовановић директорка Привредног друштва за управљање Слободном зоном „Свилајнац” Д.О.О. Тијана Јовановић.

Фото: РИНА

Једна од иностраних компанија која је одлучила да део своје производње базира управо у Свилајнцу јесте и турска компанија „Доку Сан Аутомотив”, која у Бурси послује од 1974. године и запошљава 400 радника. Ова компанија је добила подстицаје од стране Министарства привреде, а завршетак изградње производног погона очекује се до 20. априла, док се почетак производње планира половином месеца јуна. Први радници ове компаније у Свилајнцу, проћиће обуку у матичној фирми у Бурси.

- За Свилајнац смо се примарно определили због његове добре географске оријентације, а ми ћемо имати извоз оријентисан на Немачку, конкретно за Фолксваген Групу. Уз то, ту је и слободна зона што је велика олакшица, генерално за све привреднике који послују и баве се увозом сировина. Што се тиче наших планова у Србији, наш пројекат у првој фази обухвата индустријски погон од 2.500 квадратних метара површине где ћемо запослити 80 радника до краја ове године, а највећи део радника ће бити из општине Свилајнац, каже Милош Давинић, директор компаније „Доку Сан Аутомотив” у Србији.

Давинић истиче да је један од значајнијих разлога за долазак ове компаније у Свилајнац и Средња школа у којој постоје образовни профили потребни управо у производњи ове турске фабрике.

Фото: РИНА

- То је био један од разлога зашто смо изабрали баш Свилајнац, с обзиром на то да овде у средној школи постоји смер који се зове `бравар-заваривач`, а то је профил који нама идеално одговара, па ћемо, како се будемо развијали запошљавати и нове кадрове. Наша врата су увек отворена. Сви ученици након две године школовања, односно у завршној години, моћи ће да дођу код нас на стручну праксу, од чега ће, у зависности од наших потреба, одређени број људи бити запослен у нашој компанији”, казао је Давинић.

Према његовим речима у оквиру Слободне зоне Свилајнац налазе се две индустријске зоне које су практично испуњене до последњег места, а за такво интересовање инвеститора пресудна је била школована радна снага за занимања која су њима била потребна. Према речима председника општине план је да се гради и трећа индустријска зона.

Фото: РИНА

- Имамо амбицију да будемо лидери у региону. Ове године једна немачка компанија је завршила свој погон и ускоро очекујемо почетак производње, једна турска компанија у наредна два месеца треба да заврши градњу фабрике, пре два месеца потписали смо уговор са још једном немачком фирмом која сада ради пројектну документацију и очекујемо да ове године крене са изградњом. Имамо и једну домаћу компанију, то су наши људи који живе и раде у Швајцарској, они су купили земљиште и почели да граде објекат. Када имате годину у којој четири фирме треба да крену са производњом, јасно вам је какви су то резултати за Свилајнац, рекао је председник општине Свилајнац Предраг Милановић.

РИНА

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести