ФРИЛЕНСЕРИ – ПОРТАЛ ЗА ПЛАЋАЊЕ ОБАВЕЗА Пословни номади поднели 2.700 пријава пореза

У првом кварталу ове године преко портала Фриленсери поднето је преко 2.700 пореских пријава.
а
Фото: Pixabay

Ова платформа је од априла доступна и на енглеском језику, чиме је олакшано страним физичким лицима пријављивање прихода који је предмет опорезивања у Републици Србији. За физичка лица која поднесу пореску пријаву на један од прописаних начина - преко портала е-Порези, портала www.frilenseri.purs.gov.rs или у папирном облику надлежној филијали Пореске управе и уплате обавезу по истој (поднетој пореској пријави) омогућена је аутоматска овера здравствених књижица.

- Републички фонд за здравствено осигурање је омогућио аутоматску оверу здравствених књижица за тзв. фриленсере. Ова промена знатно олакшава пријаву на здравствено осигурање фриленсерима који више не морају да одлазе до ресорне филијале Републичког фонда за здравствено осигурање како би оверили здравствену књижицу, већ се све обавља по аутоматизму. Она је резултат посвећеног заједничког рада државних органа, предвођених Министарством финансија, на унапређењу услова рада за фриленсере – каже саветница за иновације и предузетништво у НАЛЕД-у Марија Сузић.

Наша саговорница напомиње да портал садржи још низ корисних алата за све постојеће, али и потенцијалне фриленсере – тест самопроцене да ли испуњавају услове да буду фриленсери, калкулатор пореских обавеза на основу којег ће бирати једну од две прописане опције за опорезивање, као и водич у којем ће наћи одговоре на најважнија питања.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести