Могућа наплата грејања по потрошњи, ПРИЈАВЕ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ ДО 29. АПРИЛА: ТОПЛАНЕ У ПРИПРАВНОСТИ због захлађења

Блага зима је још једном потврдила да треба убрзати енергетску санацију зграда, како би се прешло на наплату грејања по потрошњи. Грејна сезона се званично завршава данас – 15. априла, али због најављеног захлађења, топлане остају у приправности.
5
Фото: Youtube/printscreen/Pixabay

Априлске летње температуре обуставиле су испоруку топлотне енергије из даљинских система грејања пре десетак дана. У случају потребе, из Топлана обећавају - радијатори ће бити топли.

- У периоду од 15. априла до 3. маја у обавези смо да пратимо прогнозу и када средње дневне температуре падну испод 12 степени, или три дана, кажем у зависности од града до града – у обавези смо да испоручујемо топлотну енергију - каже Ивана Калања из 'Удружења топлана Србије'.

Због климатских промена циљ је да топлане што пре пређу на праведнију наплату грејања – по потрошњи.

Услов је санација старих зграда.

Фото: Ilustracija/pixabay.com

Почеће енергетска санација зграда

Уз државну подршку и повољне кредите у 15 градова, ове године почеће радови на првих 500 стамбених зграда.

Ове седмице покренута је и енергетска обнова 26 државних институција, које су међу највећим потрошачима.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић наводи да се кроз пројекат вредан 40 милиона евра намерава санација око 50 процената републичких зграда.

- План нам је да их завршимо до изложбе Експо 2027 - каже министарка.

Фото: Ilustracija/pixabay.com

Субвенције за мере енергетске ефикасности

Ресорно министрство расписало је нови позив и за мере енергетске ефикасности у домаћинствима.

До 29. априла за средства прво конкуришу локалне самоуправе, које ће почетком лета позвати грађане да се пријаве за субвенције за једну или више мера енергетске ефикасности.

- То су мере замене столарије, замене термичког омотача уградњом термичког омотача на зидовима. Имамо набавку и уградњу топлотних пумпи, набаку и уградњу соларних панела за производњу електричне енергије и уградња соларних колектора за санитарну топлу воду - објашњава енергетски менаџер Пирота Бојан Ивковић.

Прошле године субвенције је искористило око 10.000 домаћинстава у 131 граду.

То побољшање енергетске ефикасности донело је уштеде енергије једнаке годишњој производњи градске топлане у Нишу и смањење емисије угљен-диоксида које произведе 28.000 аутомобила.

(Еспресо/РТС)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести