ДА ЛИ ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ПРЕПОЗНАЈЕ РОДОВЕ Од нашег става зависе и АИ предрасуде

Да ли сте знали да се жене не жале за џабе да им је хладно у канцеларијама са централном климом?
a
Фото: Pixabay

Разлог за смрзавање је алгоритам који регулише температуру у просторији и који је у калкулацију укључио просечну висину и тежину мушкарца. Исти случај је и са АБС-ому аутомобилима, који је пројектован на основу тестова с лутком у величини просечног мушкарца, па се забележило да су већину повреда од АБС јастука претрпеле жене и деца.

И софтвер за препознавање лица препун је предрасуда – он је заснован према моделу мушкарца, и то беле расе.

О свему овоме, и о томе како на ставове вештачке интелигенције утичу ставови и предрасуде оних који машине снабдевају подацима, разговарало се на радионици коју је организовала AFA All for All, која делује у оквиру Нове генерације јаких стручњака за вештачку интелигенцију.

Предавање о томе колики је проценат жена у растућој АИ индустрији одржала је проф. др рачунарских наука Мирјана Ивановић, која је истакла да је у области истраживања везаних за развој вештачке интелигенције једва петина жена – њих 22 посто. Додатни проблем је и у томе што их има 13 пута мање од мушкараца кад су у питању АИ патенти, а чак 80 посто традиционално женских послова, као што су техничка подршка, секретари, преводиоци, књиговође и рачуновође, радници у кол центру, у потпуности је заменљива вештачком интелигенцијом.

Овај текст није писала вештачка интелигенција. Још.

И. Р.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести