11 САВЕТА како да ОФАРБАТЕ јаја ПРИРОДНИМ бојама из ваше КУХИЊЕ

Већ сте почели да планирате и размишљате којим ћете бојама овог Ускрса фарбати јаја и колико ће вам новца бити потребно за њих. Међутим, не морате баш сваке године потрошити новац на гомилу непотребних вештачких боја, већ уместо тога можете користити оне намирнице које већ имате у својој кухињи.
Pexels
Фото: Pexels

Да бисте спречили додатне трошкове, постоји веома једноставан и лак начин да то урадите помоц́у оних намирница које вероватно вец́ имате у својој кухињи. Ми вам дајемо идеје од којих све намирница можете направити интензивне боје за фарбање јаја. Бићете пријатно изненађени крајњим исходом.

1. ЛАВАНДА

Сок од лимуна и цветови љубичице (2 кашике сока од лимуна и мало цветова љубичице)
Сок од црног грожђа (кашичица сирћета, 1,8 литара воде и 2 шоље сока од грожђа)

2. ТАМНОЉУБИЧАСТА

Цветови љубичице (у врелу воду додајте мало цветова љубичица, кувајте петнаестак минута и затим додајте јаја)
Љуске куваног црног лука
Чај од хибискуса (4 кесице чаја и 1 кашику сирћета прелијете шољом вреле воде и оставите да одстоји десетак минута)
Црвено вино
Љубичасти купус (500 грама овог купуса, око 1 литар воде и 2 кашике сирћета)

3.ПЛАВА

Сок од црвеног грожђа
Боровница
Кувани листови црвеног купуса (кашичица сирћета, 1,8 литара воде и 1/4 главице црвеног купуса)

4. ЗЕЛЕНА

Кувани листови спанаћа

5. ЖУТО-ЗЕЛЕНА

Чај од нане (4 кесице чаја и 1 кашику сирћета прелијете шољом вреле воде и оставите да одстоји десетак минута)
Кувана кора жутих јабука

6. ЖУТА

Кувана кора шаргарепе
Чај од камилице (4 кесице чаја и 1 кашику сирћета прелијете шољом вреле воде и оставите да одстоји десетак минута)
Кувана кора целера
Зелени чај (4 кесице чаја и 1 кашику сирћета прелијете шољом вреле воде и оставите да одстоји десетак минута)
Кувана кора лимуна или помаранџе

Фото: Pexels

7. Браон-златна

Семе мирођије

8. БРАОН

Куване љуске црног ораха
Јака кафа
Инстант кафа у кесицама
Црни чај (4 кесице чаја и 1 кашику сирћета прелијете шољом вреле воде и оставите да одстоји десетак минута)

9. НАРАНЏАСТА

Чили у праху
Кувана луковина
Паприка
Кувана шаргарепа
Куркума (7 кашика куркуме, око 1 литар воде и 2 кашике сирћета)

10. РОЗЕ

Репа
Малине
Сок од црвеног грожђа
Плодови или сок од бруснице

11. ЦРВЕНА

Компот од трешања
Малине
Цвекла (500 грама цвекле, око 1 литар воде и 2 кашике сирћета)
Сок од нара
Веће количине куване луковине

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести