overcast clouds
15°C
03.10.2024.
Нови Сад
eur
117.032
usd
105.7964
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОН ЖИВИ У СВОМ СВЕТУ, КАЖЕ ЊЕГОВА СЕСТРА

ЗАТВОРЕНИК КОЈИ НАЈДУЖЕ ЧЕКА ПОГУБЉЕЊЕ ДАНАС ПРЕД СУДОМ Да ли ће га обесити после више од пола века?

26.09.2024. 10:04 10:22
Пише:
smrtna kazna
Фото: Pixabay.com

Затвореник који најдуже на свету чека извршење смртне казне, данас је пред судом који ће одлучити о његовој судбини.

Ивао Хакамата је човек који држи неславни рекорд - затвореник је који најдуже на свету чека извршење смртне казне. Овај Јапанац је 1968. године осуђен на смрт, а његов случај скренуо је пажњу света на кривични систем у Јапану, и покренуо позиве да се у тој земљи укине смртна казна.

У четвртак, 26, септембра, јапански суд ће дати пресуду у новом суђењу Хакамати (88), осуђеном на смрт пре скоро шест деценија. Његови адвокати тврде да постоје нови докази који би могли да докажу његову невиност, док тужилаштво и даље стоји при томе да доказа о кривици има довољно да би био обешен.

Хакамата је некада био професионални боксер, али се повукао из спорта 1961. године и запослио у фабрици за прераду соје у граду Шизуоки. Пет година касније, његов шеф, његова супруга и двоје деце пронађени су избодени на смрт у својој кући. Хакамата, који је тада био разведен и радио је у једном бару, постао је главни осумњичени.

Japan
Фото: Pixabay.com

Након вишедневног испитивања, Хакамата је признао кривицу, али је касније променио исказ и рекао да су га приморали батинама и претњама да призна.

Трочлано судско веће саслушало је његове тврдње да су докази фабриковани, и потом га осудило на смртну казну одлуком 2-1. Судија који није гласао да је крив, пола године касније повукао се из правосуђа јер није могао да се помири са чињеницом да није могао да заустави ову пресуду.

Хакамата је дуже од пола живота чекао да га обесе, пре него што је пуштен на слободу због нових доказа. ДНК материјал пронађен на панталонама на месту злочина, није се поклапао ни са његовим, ни са узорцима жртава. Због тога је 2014. године одржано ново суђење, и Хакамата је пуштен на слободу док чека пресуду. Одлука суда је била да пресуду чека на слободи због дубоке старости и нарушеног менталног стања.

Виши суд у Токију најпре је одбио захтев окружног суда Шизуоке за новим суђењем, али је потом прошле године Хакамата добио одлуку Врховног суда Јапана - поново ће му бити суђено.

Поновљена суђења у Јапану су права реткост, јер се 99% случајева заврши осуђивањем окривљеног, према сајту Министарства правде.

Овај случај помно прате медији широм света, али затвореник који држи рекорд за најдуже чекање извршења смртне казне, можда и не разуме шта се дешава. Хакамата је, након деценија проведених у затвору, изузетно нарушеног менталног стања и "живи у сопственом свету", рекла је његова сестра Хидеко (91). Ретко говори и не показује никакво интересовање за интеракцију са људима.

Japan
Фото: Pixabay.com



"Некад се смеши, али то је када је у свом свету. Нисмо ни разговарали о суђењу, јер он није способан да разуме стварност", рекла је она.

Јавност која осуђује овај случај и начин на који је вођен, скреће пажњу на чињеницу да се Јапан превише ослања на признања. Многи из тог разлога тврде да би смртна казна требало да буде укинута.

Јапан је једина земља Г7 осим Сједињених Америчких Држава, која и даље има смртну казну. Ниједан осуђеник није погубљен у прошлој години, показују подаци Центра за информације о смртним казнама.

Бивши тужилац Хироши Ићикава рекао је за "Си-Ен-Ен" да се, кроз историју, тужиоци у Јапану подстичу да најпре добију признање, а тек потом траже доказе. Чак и ако то подразумева да се осумњиченом прети, или се њиме манипулише да би признао.

Фото: pixabay.com

Хакамата је 46 година провео иза решетака, након што је осуђен на основу признања и крви пронађене на панталонама које су наводно припадале убици, а пронађене су у кругу фабрике. Његов адвокат Хидејо Огава рекао је да је признао злочин након што је 23 дана провео везан, испитиван по 12 сати дневно, а све то без присуства правног заступника.

Осуђеници на смрт у Јапану најчешће су затворени у самицама, са ограниченим контактом са спољашњим светом. Погубљења се спроводе у тајности, без упозорења или са најавом у врло кратком временском року, а породице и адвокати су обично обавештени о погубљењу тек након што је извршено.

Извор:
Мондо
Аутор:
Пошаљите коментар
ЈАПАН ПОГОДИО ЗЕМЉОТРЕС, ПА ПОТОМ ЦУНАМИ На удару острво Хачијо, јужно од Токија
Japan

ЈАПАН ПОГОДИО ЗЕМЉОТРЕС, ПА ПОТОМ ЦУНАМИ На удару острво Хачијо, јужно од Токија

24.09.2024. 06:58 12:38
ПРВИ СЛУЧАЈ НАКОН НУКЛЕАРНЕ КАТАСТРОФЕ У ФУКУШИМИ Један реактор јапанске нуклеарке Цуруга није прошао безбедносну проверу

ПРВИ СЛУЧАЈ НАКОН НУКЛЕАРНЕ КАТАСТРОФЕ У ФУКУШИМИ Један реактор јапанске нуклеарке Цуруга није прошао безбедносну проверу

28.08.2024. 08:01 08:09
„ДНЕВНИК” САЗНАЈЕ: СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО МЛАДОГ ВАТЕРПОЛИСТЕ ПОЧИЊЕ У ОКТОБРУ Окривљени из притвора пред судију ЗБОГ ЗЛОЧИНА КОД БЕНЗИНСКЕ ПУМПЕ У СУБОТИЦИ
а

„ДНЕВНИК” САЗНАЈЕ: СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО МЛАДОГ ВАТЕРПОЛИСТЕ ПОЧИЊЕ У ОКТОБРУ Окривљени из притвора пред судију ЗБОГ ЗЛОЧИНА КОД БЕНЗИНСКЕ ПУМПЕ У СУБОТИЦИ

26.09.2024. 07:24 10:16
НА СУЂЕЊУ ЗА МАСАКР У ДУБОНИ И МАЛОМ ОРАШЈУ СВЕДОЧИ ТРУДНИЦА ИЗ ТАКСИЈА Данас наставак у специјалном суду

НА СУЂЕЊУ ЗА МАСАКР У ДУБОНИ И МАЛОМ ОРАШЈУ СВЕДОЧИ ТРУДНИЦА ИЗ ТАКСИЈА Данас наставак у специјалном суду

У ПРОСТОРИЈАМА Специјалног суда у Београду за данас је заказан наставак суђења Урошу Блажићу, оптуженом за масакр у младеновачким селима Мало Орашје и Дубона 4. маја 2023., када је убио девет, а тешко ранио 12 особа, махом тинејџера.
26.09.2024. 07:21 09:56