scattered clouds
16°C
08.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УДАР СЕ ОЧЕКУЈЕ У СРЕДУ УВЕЧЕ

УРАГАН СЕ БРЗО ПРИБЛИЖАВА ТАМПИ НА ФЛОРИДИ Милиони људи тражи спас од Милтона на северу, ОГРОМНЕ КОЛОНЕ ИЗБЕГЛИЦА ЗАКРЧИЛЕ ПУТЕВЕ

08.10.2024. 21:33 21:50
Пише:
ураган
Фото: Tanjug/AP Photo

Милтон, ураган четврте категорије, наставио је у уторак да се приближава западној обали савезне државе Флориде на југоистоку Сједињених Америчких Држава.

Више од милион људи евакуисано је уочи доласка урагана који се очекује у среду навече. Национални центар за урагане Сједињених Америчких Држава рекао је да ће Милтон прво ударити подручје у близини града Тампе. 

Око три милиона житеља тог подручја ужурбано је током прошлих дана чистило крхотине и разни отпад који је иза себе оставио ураган Хелена који је пре две недеље протутњао Флоридом. Ако Милтон прође кроз Тампу, биће то први пут од 1921. године да је неки ураган прошао директно кроз тај град, преноси Јутарњи.

ураган
Фото: Tanjug/NOAA via AP

Гувернер Флориде Рон ДеСантис рекао је у уторак да ће активирати 8000 припадника Националне гарде, а државне власти припремају камионе пуне потрепштина и помоћи. ДеСантис је житељима Флориде рекао да слушају метеорологе и представнике локалних власти, који ће водити процес евакуације. 

Национални центар за урагане САД-а деградирао је Милтона у уторак јер је максимална брзина ветрова које ствара пала на 250 километара на сат. Према Сафир-Симпсоновој скали урагана, ураган категорије четири може узроковати катастрофалне штете, одувати све врсте кровова с кућа, срушити спољне зидове на стамбеним објектима и ломити стабла и чупати их из тла. 

Премда се очекује да ће Милтонова снага варирати, предвиђа се да ће након доласка на Флориди остати изузетно опасан. Очекује се да ће поједини делови Флориде данима бити без струје те да ће Милтон на северу и југу Залива Тампа створити таласе високе између три и четири и по метра. Захваљујући топлом мору у Мексичком заливу, Милтон је у мање од 24 сата напредовао од тропске олује до урагана пете категорије.

То је трећи најбржи напредак у историји мерења урагана на подручју Атлантског океана. Уз то, необично је и што путује са запада према истоку. Урагани који прођу Мексичким заливом обично се створе у Карипском мору те на копно стигну након путовања према западу и скретања према северу.

"Јако је ретко да се ураган створи на западу Мексичког залива, крене источно и онда стигне на западну обалу Флориде", рекао је Џонатан Лин, научнк са Универзитета Корнел. 

Очекује се да ће Милтон још ојачати пре него што у среду стигне на копнени део Флориде. То значи да ће стотинама километара обале претити високи таласи. На подручју ком ураган прети живи више од 9,3 милиона становника. Милтон ће током свог боравка на Флориди остати ураган (брзина ветра неће пасти испод 119 км/х). Флоридски окрузи који се не налазе на високим надморским висинама својим су становницима наредили да оду у склоништа или оду на виша места. Округ Пинелас наредио је евакуацију више од 500.000 људи, а из округа Ли поручили су да 416.000 људи живи у зонама у којима су евакуације обавезне. 

The Associated Press пише да ће аеродромске луке у близини Тампе у уторак затворити своја врата те да авиони неће саобраћати. Међудржавн пут  75 у Флориди која води према северу био је у понедељак потпуно закрчен јер су бројни житељи Флориде бежали од Милтона. Просечна брзина којом су се аутомобили кретали износила је између 10 и 11 километара на сат. Колона северно од Тампе била је дугачка километрима.

Градоначелница Тампе Џејн Кастор рекла је у понедељак ће становници града који га не напусте на време - "умрети", преноси Daily Mail.

Корисници друштвених мрежа рекли су у понедељак и уторак да се боје због гужви на путевима и да због њих неће успети на време да напусте Флориду. Други су пак рекли да су бензинске пумпе остале без горива те да зато не могу да побегну.

Извор:
Telegraf.rs
Аутор:
Пошаљите коментар