ОВАЈ ПРОИЗВОД ЈЕ ХИТНО ПОВУЧЕН СА ТРЖИШТА Постоји могућност тровања због повећане концетрације бактерије
Млевени цимет који је стигао из Србије повучен је с хрватског тржишта, објавио је RASFF, европски систем за брзо узбуњивање и информисање о храни.
Разлог је – повећана концентрација бактерије Bacillus cereus.
У узорку млевеног цимета који је, у склопу службене контроле на хрватском тржишту, наводи се на порталу RASFF, пронађени су патогени микроорганизми – бактерија Bacillus cereus у концентрацији од 4800 CFU/g, у поређењу са дозвољених до 1000 CFU/ Mr.
Производ је наводно повучен с тржишта. Тровање храном узроковано бактеријом Bacillus cereus може се, према сајту Stethoscope, појавити у два облика, зависно од тога који токсин делује: дијареални токсин узрокује дијареју, а еметички токсин изазива повраћање.
Иначе, како се додаје, споре Bacillus cereus налазе се у прашини, на тлу, на површини воћа и поврћа.
- Лако могу контаминирати сирову храну и уз довољно времена и праву температуру, размножиће се у великом броју. Ризична храна је пиринач, месо, млеко, кромпир - наводи се на сајту.
Фактори који најчешће доводе до ширења и размножавања микроорганизама у храни су неадекватна хигијена руку, површина и посуђа за припрему хране, неприкладна термичка обрада и чување хране.