overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАO С ГРАЂАНИМА ПОДРИЊА Постоје оправдани али и неоправдани страхови од експлоатације јадарита, чекамо одговоре и од Рио Тинта (ФОТО)

07.09.2024. 15:00 19:04
Пише:
1
Извор: printscreen RTS

Председник Србије Александар Вучић у Љубовији разговара са грађанима Подриња.

Присутни су и главна заступница компаније Рио Тинто у Србији Маријанти Бабић, министар финансија Синиша Мали, као и министри Дубравка Ђедовић Хандановић, Ирена Вујовић и Златибор Лончар. Присутан је и главни директор Рио Тинта.

Председник је истакао да ће покушати данас да одговори на све недоумице присутних.

- Разговараћемо, то је најважније, и о литијуму и о свим важним пројектима. Наставићемо да инвестирамо у путну мрежу. Молим вас да будете стрпљиви јер када будемо завршили са људима из Рио Тинта, разговараћемо о свим вашим проблемима и покушаћемо све то да решимо - рекао је председник.

- Видимо се, дуг је дан - поручио је Вучић и добио аплауз од окупљених грађана.

q
Извор: printscreen RTS

- Људи се плаше за утицај сумпорне киселине, плаше се за здравље, безебдност, постоји страх. Постоје оправдани страхови али и неоправдани. Дошли смо да се сами уверимо да ли има одговара или нема на питања.

- Данас нам неће бити лак дан, овде су људи из Рио Тинта који ће одговарати и вама и нама. Ми ћемо одговарати и вама и њима, компликован разговор. Велики број људи чека, имају питања и недоумице и желели би много тога да састају.

- Заштита животне средине је кључна.

1
Извор: printscreen RTS

Извршни директор Рио Тинта: Здравље и безбедност на првом месту

Извршни директор компаније "Рио Тинто" Јакоб Стаусхолм обратио се присутнима.

- Ја сам извршни директор Рио Тинто групе, где сам запослен у последњих шест година. Долазим из Данске. Син сам инжињера и просветне раднице. Имам 56 година. Супруга и ја смо поносни родитељи троје деце - казао је он.

Истакао је да жели најбоље за своју и другу децу, пре свега жели да буду здрави и безбедни.

- Верујем да сви присутни родитељи овде осећају исто - казао је он.

6 ОБЕЋАЊА РИО ТИНТА

Извшни директор компаније Рио Тинта Јакоб Стаусхолм рекао је данас грађанима Подриња да им даје шест обећања којима ће се та фирма руководити приликом пословања у Србији, а која се односе на безбедност људи и заштиту животне средине, истичући да је за Рио Тинто, како је рекао, безбедност грађана на првом месту.

Током разговора у Љубовији са грађанима Подриња којем присуствује и председник Александар Вучић, Стаусхолм је рекао да безбедно рударење минерала и метала који су неопходни за савремени начин живота није највећи изазов са којим се Рио Тинто суочава.

- Највећи изазов представља задобијање и задржавање поверења људи који живе изнад те земље. У потпуности сам свестан те чињенице. И такође, разумем да Рио Тинто још увек није задобио и нема поверење свих становника Србије. И један од разлога, због којих сам ја данас у Лозници, јесте да вам пренесем лично шест обећања као одраз наше посвећености, рекао је Стаусхолм.

Прво обећање односи се на то да ће лично водити рачуна и позивати на одговорност сваког руководиоца компаније Рио Тинто, сваког менаџера, запосленог или извођача радова на пројекту Јадар који ће учествовати у изградњи и раду, како је навео, модерног подземног рудника који је безбедан за све становнике Србије и животну средину.

- Друго, обећање се односи на то да ће хиљаде запослених у компанији Рио Тинто као и извођачи радова који буду учествовали у изградњи и раду безбедног подземног рудника живети у Лозници, јести локалну храну, пити локалну воду, удисати локални ваздух и поштовати локалну заједницу. Треће, што вам обећавам је да се радујемо и подржавамо надзор наших активности од стране локалне заједнице у вези са свим аспектима развоја и изградње и рада нашег рудника и то све почеши од овог тренутка, навео је Стаусхолм.

Четврто обећање Стаусхолма се односи на то да ће тим Рио Тинта у Србији отворено и искрено разговарати са свима.

- Они ће бити ту да чују све искрене бриге и недоумице и да понуде прецизне одговоре засноване на чињеницама о свим питањима. Представници нашег тима ће бити активни учесници у транспарентном дијалогу заснованом на чињеницама, а тај тим ће предводити стручњаци. Пето, обећавам вам да ћемо када погрешимо, признати ту грешку, исправити је, научити из ње и нећемо је понављати, рекао је Стаусхолм.

Као последње, шесто обећање, Стаусхолм је рекао да тим Рио Тинто у Србији никада неће престати да ради на томе да задобија и задржи поверење грађана.

- Свако од вас, и ваши потомци, и њихови потомци касније не смеју да живе у страху да ће нови подземни рудник бити штетан. Ми ћемо се трудити да задобијемо ваше поверење нашим поступцима, а почећемо тако што ћемо вас слушати. То је и други разлог због кога сам данас овде, да вас саслушам и да разговарам о ономе што вас брине са сваким од вас и да учествујем у дијалогу заснованом на чињеницама, закључио је извршни директор Рио Тинта.

Каже да Рио Тинто има 57.000 запослених, од који су већина такође родитељи.

- Радимо у 35 земаља и веома смо поносни на то што радимо. Веома озбиљно схватамо квалитет нашег рада. Бавимо се рударством 151 годину. Запошљавамо најбоље стручњаке на свету. На тржишту смо препознати као глобални лидер. Као компанији која тргује на берзи, наша репутација и зарада су подједнако важне - рекао је Стаусхолм.

1
Извор: printscreen RTS

- Заштита животне средине је кључна. Желимо да наша деца буду безбедна. Рио Тинто је компанија коју чине људи који и греше, али и компанија која учи на грешкама. Бољи смо сада него што смо пре били. Разумем да немамо поверење свих становника Србије, али желим да вам пренесем 6 обећања као одраз наше посвећености. Лично ћу позивати на одговорност сваког запосленог на пројекту "Јадар". Радујемо се надзору наших активности од стране локалне заједнице, почевши од овог тренутка. Тим ће отворено и искрено разговарати са свима, понудићемо прецизне одговоре засноване на чињеницама, а тим ће предводити стручњаци. Када погрешимо исправићемо грешку, научићемо из ње и нећемо је понављати. Тим Рио Тинта никада неће престати да ради на томе да задобије ваше поверење, нико не сме да живи у страху да ће подземни рудник бити штетан.

1
Извор: printscreen RTS

Маријанти Бабић каже је Рио Тинто радио и са људима који су против пројекта. Говорећи о скупу САНУ, каже да је од тада одрађена студија о процени ризика.

- САНУ није изашла и рекла да овај пројекат није добар за Србију. Мишљења у зборрику су била подељена, а најгласније смо чули негативна мишљења. Ми смо погрешили јер нисмо комуницирали на прави начин и нисмо на добар начин заштитили наш пројекат да не би дошло до овог нивоа страха који постоји - казала је она.

Вучић: Три питања за Рио Тинто

Након уводних питања и констатација грађана, председник Србије узео је реч и поставио питања и представницима Рио Тинта, а као кључно питање издвојио је колико ће Рио Тинто новца да уложи о заштиту животне средине.

1
Извор: printscreen RTS

- Наредна 22 месеца најмање, они морају да нам доставе три различита документа. За један најкраћи рок је 9 месеци, а за трећи папир најдужи рок је 22 месеца - казао је Вучић.

Вучић је набројао лоша искуства које су неке државе (Америка, Енглеска, Панама...) имале са Рио Тинтом.

- Ово је 2024. година. Ми смо сагледали анализу и седницу акционара Рио Тинта у Бризбејну ове године. Опет је кључно питање Јадра и питање вода, па вас молим, да нам на озбиљнији начин одговорите како ћемо да решимо сигурност, чистоћу наших вода, да неће бити било каквог преливања из подземних вода у Јадар, из Јадра у Дрину, из Дрине у Дунав. Питања су око воде и депоније.

- Треће питање је сумпорна киселина и сигурност - казао је он и питао за пољопривредно земљиште људи у близини рудника.

Директор Јакоб Стаусхолм каже да Рио Тинто има тешка поглавља у њеној историји.

- Оно што је јасно јесте да данас рударење може да се ради на безбедан начин и у складу са највишим стандардима заштите животне средине. Ја сам поставио циљ да морамо да имамо највише стандарде према животној средини, заједници и владама. Све грађане гледам у очи и кажем да овде развијамо изузетан пројекат у складу са највишим стандардима - казао је он.

1
Извор: printscreen RTS

Говорећи о депонији, каже да готово сви рудници у свету имају отпад у течном стању, а да је за Јадар одлучено да буде потрошено додатних 100 милиона евра како би та депонија била исушена.

- То је први литијум рудник у свету који неће имати мокро јаловиште. Депонију сводимо на минимум, а негде око половине ће моћи да иде подземно, а од преосталог дела нешто од овог отпада може да се користи за иградњу путева - рекао је Стаусхолм.

Када је рекао да то значи да ће имати "нижи" негативни ефекат за животну средину, Вучић је питао да ли то значи да га има.

Инжењер Рио Тинта рекао је да вода не може да уђе у само окно и да изађе горе.

1
Извор: printscreen RTS

- Рудничке воде морате да евакуишете из рупе. Свака кап те воде је ресурс који се пречишћава малтене до нивоа дестилаторне воде - казао је инжењер.

Додаје да пројекат подразумева коришћење рударске запуне, како не би било слободне површине која би могла да изазове слегање.

Говорећи о фолији, каже да хидроизолација депоније подразумева и додатна два слоја.

- Иако је та фолија сасвим довољна, али овде имам превентивно додатна два слоја од природних материјала заснована на глини. Преласком на сушени отпад површина за формирање депоније смањена је три до четири пута - рекао је инжењер.

Када је у питању сумпорна киселина, каже да она има своју улогу и то је материја која се купује, како би се добио производ који је потребан.

- Она се не полива по људима и не баца се уоколо и не излива се. Улога је да изврши неутрализацију - казао је он и додаје да је отпад на крају база, а не киселина. 

Одговарајући на питања вође протеста у Крупњу Драгослава Шефике, Вучић каже да је висина рудне ренте одређена од неких много раније, а да је он тај који је желео да је повећа. 

- Кад сам хтео да је повећам, нема ко из Русије ми на главу није скочио. Да ли стварно мислите да је лако узимати паре од некога? - тврди он. Истиче да људи неће да улажу у фабрику. - Покушаћемо да подигнемо рудну ренту, али то неће бити лак и једноставан процес. То није питање одлуке. Они одоше ако немају пристојну маргину за профит - рекао је Вучић.

Истиче да морамо да доведемо неког са стране како бисмо експлоатисали литијум јер немамо сами ту технологију. Најавио је да ће лично да оде у Саксонију да види како се тамо ради о литијуму. 

- Немци хоће да буду први у 5. индустријској револуцији. Хоћете ли да пропустимо ту шансу? Не би нам био први пут - рекао је Вучић. Каже да се некад протестовало против краља Милана због пруге. - Имамо прилику да уђемо у први вагон - казао је он, говорећи о 5. индустријској револуцији. Каже да је ваздух прелеп у Брестовачкој бањи, а од површинског копа је мање од 5 километара, док је Борско језеро мало даље. 

Вучић је јутрос обавио последње припреме за важан разговор који га очекује.

"Последње припреме за важан разговор са грађанима. Видим да је, како кажу тајкунски медији, Рио Тинто одговорио на моје и наше примедбе. Биће интересантно. Љубовија, 15 сати. Позивам све грађане Подриња да присуствују и учествују у разговору", написао је јутрос председник на званичном Инстаграм налогу.

 

Извор:
Дневник/Курир
Аутор:
Пошаљите коментар