scattered clouds
22°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА: Филип Морис улаже нових 100 милиона евра у Србију БИЋЕ ЈОШ ВАЖНИХ РАЗГОВОРА

23.09.2024. 17:52 18:20
Пише:
Вучић
Извор: printscreen /pink

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се из Њујорка.

- Управо смо завршили разговоре са предсеником Кипра, он је био гост овде у Мисији Србије у Њујорку. Захвалан сам на доборој сарадњи. И он је био заинтересован за решавање косовско-метохијског проблема. Имали смо братске, пријатељске разговоре. Пре тога смо имали почетак економских разговора са Филипом Морисом. Они ће нових 100 милиона евра да уложе у нашу земљу. То је огромна ствар - рекао је Вучић.

- Са председником Ердоганом смо имали садржајан разговор. Нисмо се око свега усагласили, везано са КиМ. Очекујемо његову посету. Све проблеме би требало у пријатељском духу да решавамо. На такав пријатељски начин ћемо то и успети.

- Кренућемо са давањем одликовања, видим да су неки полудели што одликујемо људе који су штитили Србију. Видим да би они то радо да нам забране па говоре у суседним земљама како смо ми изгубили, шта се то буните ако смо изгубили? - истакао је Вучић.

Како је председник додао, биће још важних разговора.

- Биће 30 до 40 нас различитих представника из целог света. Онда целу ноћ припреме за сутра, видим како су сви заинтересовани за то ко ће шта да каже. Сад се гледа ко говори први, ко ће шта да каже, ко ће да одговори и тако даље. Лаврову су дали тек од четвртка, не би ли му смањили број билатерала, а када ће Руси да говоре, када сви други... Ми имамо добар слот. Овде други говори председник Америке увек, Ердоган је трећи, ми смо у првих 12-13. Па ћемо да видимо шта ће и колико они да говоре, ми смо већ три пута мењали све и јутрос и синоћ, сутра ћемо имати финалну верзију. Очелујем сусрет са Џејком Саливеном, вероватно најмоћнијим човеком САД - додао је.

О сукобу на Блиском истоку
 

- Ердоган сада најављује да се иде у потпуни сукоб на Блиском истоку. Надам се да ће Американци то успети да контролишу. Они имају "левераге" у обе земље, ако они то не успеју да исконтролишу, оде маст у пропаст - рекао је.

- И без хлеба можете, без мира не можете. Ово у Украјини не иде у добром смеру. Сви причају о миру, али тобож миру да "ми победимо оне друге", али видим да има све више лидера у свету који желе да се охрабре да искажете своје мишљење што је боље могуће. Пандорина кутија је отворена 1999. и 2008. тада су обе кутије које нису смете, биле отворене. Да бомбардујете, да кршите међународне јавне норме, и када сте урадили обе те ствари шта онда очекујете у будућности? И зато су наши људи увређени. Ми подржавамо територијални интегритет Украјине, али онда се чудите зашто сте изазвали љутњу и бес људи у Србији. "Ми смо велики и можемо све, а ви мали страдајте како хоћете", истакао је.

- Ви сад очекујте да турска каже, 'ајде да признате како смо признали Косово, ајде да признате и Северни Кипар. Пандорина кутија није отворена 2022. године. Пандорина кутија је отворена 1999. и 2008. Тада су обе кутије које нису смеле да буду отворене, отворене.

- И да бомбардујете и вршите агресију на једну земљу и да употребљавате велику силу, оружје и оруђе без дозволе СБУН. Да кршите међународне јавне норме прихватајући сецесију дела територије суверене и међународно признате државе чланице УН, осниваче УН. И када сте урадили обе те ствари, шта очекујете у будућности?

- Зато су наши људи увређени, ми подржавамо територијални интегритет Украјине, али кад ви дођете из земаља који не подржавају територијални интегритет Србије и причате о праву и правилма територијалном интегритету Украјине, онда се чутите зашто сте изазвали људњу обичних људи. "Ми смо велики и можемо све, а ви мали страдајте како хоћете", истакао је.

- Позивају се на Черчила како би волели да ратују и лупају глупости. Што мање знања и образовања, то више лупетања, а резултати су видљиви.Ви данас имате најмоћније земље света које имају 0,1, 0,2 и 0,3 стопу раста. И на територији Русије се ратује, не само у Украјини, а где ће да се заврши? Мора да постоји минимални заједнички именитељ, не причају о компромису, а сви причају о победи. Биће онако како сам предвидео, нажалост - рекао је говорећи о рату у Украјини.

- Не претим ником, Албанци с Косова прете свима редом, видећемо како ће то даље да се одвија - рекао је председник.

Извор:
Курир.рс
Аутор:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО) ВУЧИЋ НА САМИТУ О БУДУЋНОСТИ У УН: Мир важнији од свега, велике силе користе мир и међународно право у своју корист
vucic

(ВИДЕО) ВУЧИЋ НА САМИТУ О БУДУЋНОСТИ У УН: Мир важнији од свега, велике силе користе мир и међународно право у своју корист

22.09.2024. 22:14 10:14