light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У НОВОМ САДУ Србија и Република Српска обележили Дан српског јединства

15.09.2024. 18:30 19:51
Пише:
Свечана академија у Новом Саду
Извор: Принтскрин РТС

Свечана академија поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који данас заједно обележавају Србија и Република Српска, одржана је у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Извођењем песме "Весели се српски роде" Данице Црногорчевић, завршена је свечана академија у Српском народном позоришту.

Додик: Србија и српски народ се враћају себи

Председник Републике Српске Милорад Додик је током свечане академије у Новом Саду поручио да је пре пет година одлучено да се 15. септембар врати као празник и да је за то најзаслужнији председник Србије Александар Вучић.

"Обиљежаван је у Краљевини Југославији као Дан војске, а комунистичка власт га је избрисала, као да није ни постојао. И то говори о томе како се третирао наш народ у то време", рекао је Додик.

Милорад Додик
Извор: Дневник/ С. Шушњевић

Истакао је да је пропуштена историјска прилика када су после Првог светског рата 42 од 54 среза у Босни и Херцеговини тражила присаједињење Србији, а кренуло се у формирање Југославије.

"И данас када погледате Републику Српску, њену конфигурацију, видећете да је већина од она 42 среза Босне и Херцеговине, 70 посто територије јесте сведено на 49, представља управо оне срезове који су тада тражили присаједињење Србији. Имали смо историјску прилику коју нисмо искористили, отишли смо даље у нова страдања и губитке, да бисмо схватили на крају прошлог вијека, да слободу коју смо донијели другим народима на простору Балкана сматрајући да су наша браћа, величајући наш успјех у томе, нисмо разумели да они то тако нису схватили", навео је Додик.

Како је рекао, схватили су то као прелазно решење ка својим националним државама, а да би Србија на крају 20. века била сатанизована.

"Изгубили смо одличан тајминг, али се Србија враћа и српски народ се враћа себи. Данас, када погледам шта смо оставили иза себе у последњих неколико деценија, морам да кажем дефинитивну истину коју многи не желе да слушају, а то је да су Срби у овај вијек ушли са две државе – Републиком Српском и Србијом и да снагу нашег народа у Црној Гори враћамо", поручио је Додик.

Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Извор: Принтскрин РТС

Владимир Цмиљановић: У најтежим тренуцима научне каријере снагу сам проналазио у отаџбини

Научник из Крагујевца, који живи у Швајцарској, Владимир Цмиљановић, рекао је да је у најтежим тренуцима каријере снагу проналазио у својој отаџбини.

"У најтежим тренуцима своје научне и предузетничке каријере увек сам успешно проналазио снагу у нашој отаџбини, у нашем народу и господу Богу. На Крфу сам дао име својој компанији Swiss Rockets верујући у швајцарски квалитет, али и у српске пилоте. Данас настављам да радим са својим тимом у Србији на новим иновацијама за здравље и добробит човечанства и сигуран сам да ће наша компанија Swiss Rockets у Србији са српским пилотима дати велики допринос човечанству", поручио је Цмиљановић.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Од нашег јединства зависе сва наша срећа и сви наши успеси

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије рекао је у обраћању окупљенима да су имену празника три кључне тачке на којима почива наш род – јединство, које и у Христвоој науци заузима посебно место.

“Зато је данас вишеструко корисно да подсетимо себе и све наше сународнике, не само у Србији и Српској, него и у свим нашим овоземаљским постојбинама, где год да живимо, да од нашег јединства, али јединства искључиво у добру, у љубави, у правди и истини, у вери у Христа, зависи сва наша срећа и сви наши успеси, и лични, и заједнички“, истакао је патријарх.

Патријарх српски Порфирије
Извор: Дневник/Слободан Шушњевић

Други стуб, нагласио је, на којем почива наше народно знање, јесте слобода, идеал и императив који баштини српско наслеђе, али који је својствен и човечанству.

“Наш народ је ову истину дубоко и искуствено доживео, јер је вековима по Божјем допуштењу, у разним крајевима и разним временима, трпео ропске стеге разних поробљивача. У тим периодима, када се гасила слава и моћ српске државе, и када су Срби трпели, патили и страдали од туђина, Бог је давао, те се будио дух нашег човека. Будила се и калила вера у Бога, који неће оставити свој народ и који ће учинити да многожељена слобода поново засија", рекао је патријарх.

Дан српског јединства
Извор: Дневник/ С. Шушњевић
Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Извор: Принтскрин РТС

Програм свечане академије почео је интонирањем химни Републике Српске и Србије, у извођењу оркестра и хора Министарства одбране "Станислав Бинички".

Присуствују премијер Милош Вучевић, председница Скупштине Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан председништва БиХ Жељка Цвијановић, поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије, као и други представници државног и политичког врха.

Организатори свечаности су одбори за неговање традиција ослободилачких ратова влада Републике Србије и Републике Српске, наводи се на сајту Владе Србије.

Закључком Владе Србије од 11. септембра 2020. дан пробоја Солунског фронта, 15. септембар, обележава се као - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а истоветну одлуку дан раније донела је Влада Републике Српске.

Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Извор: Принтскрин РТС
Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар