light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САГЛАСНИ И ПРЕДСЕДНИК И ПРЕМИЈЕР: У Србију се враћа војни рок од 75 дана, а то некима из региона смета!

15.09.2024. 10:52 11:10
Пише:
Милош Вучевић
Извор: Printscreen Instagram milosvucevic/buducnostsrbijeav/Ilustracija

И ове године обележавамо празник посвећен Дану заставе Републике Србије. Заставе су се мењале током историје, није увек била тробојка. Од грба Немањића до данашњих дана, под националним симболима су наши преци водили битке за слободу желећи да њихови потомци живе у бољем и мирнијем времену.

Празник је установљен захваљујући председнику

Захваљујући председнику Србије, господину Александру Вучићу, овај празник је установљен како би се сетили свих наших предака и хероја.

Иако овај празник има негативне коментаре у региону, сетимо се само како се у колевци демократије, Сједињеним Америчким Државама, становници односе према њиховој застави и химни. Она је истакнута на многим домовима, обично се качи рано ујутро и не сме да буде окачена током ноћи уколико нема светиљка која ће да је осветљава. Американци певају своју химну са поносом при сваком обележавању и прослави, као и пре сваке спортске приредбе.

Али, ови симболи не би значили ништа да ако младим људима није дата шанса да се обуче и виде који стазама у ходали њихови преци. Два и по месеца није дуг период, али је макар покушај да младићи и девојке у свету друштвених мрежа стекну неку основну обуку. 

Премијер Вучевић иницирао враћање војног рока

Војска је јачана континуирано у последњих десет година. Још док је министар одбране био садашњи председник Владе, господин Милош Вучевић почела је да се помаља идеја о обнављању служења војног рока који је суспендован 2010. године. Упркос злим језицима, ово кратко служење војног рока није знак да Србија хоће да ратује са било ким и да звецка оружјем. Војне обуке младе људе обучавају да помогну својим најближима и заједницима у ванредним ситуацијама, поплавама, пожарима, да некоме укажу прву помоћ, итд. Помаже да се млади људи осамостале што ће им касније бити корисно и на приватном и пословном плану. 

Милош Вучевић
Извор: Министарство одбране

Како би се ова мера увела, потребно је било ојачати капацитете војске, која су били смањени и уништени, обновити касарне, појачати особље. Јер заставе, грбови и симболи су јаки онолико колико имате људи спремних да их бране. Јер црвена, плава и бела тробојка и двоглави орао су симболи свих грађана Србије и српског народа. Поздрављајући нашу заставу загледани смо у наше претке који су на овај дан 1918. године кренули у пробој Солунског фронта. Као што су они били загледани у будућност и потомке због којих су хтели да ослободе Србију.

Критичари не желе јаку Србију

Ови важни празници су током претходних деценија били затурени и заборављени. О нашим војничким победама није се ни писало ни причало.

Председник и премијер Србије добро познају дане када је током историје наша земља била славна, када јој се цео свет дивио због огромних жртви које је поднела да би завладао мир. Сада се само траже методе које би омогућиле да наш млади војник на обуци поздрави свако јутро нашу заставу и осети понос што је држављанин Србије. 

Ова одлука је очекивано критикована у региону. Сви они који не желе јаку и стабилну Србију, дигли су глас против овог празника и одлуке. У Албанији празник Дана заставе постоји већ деценијама. Хрватска је такође одлучила да врати војни рок. Србија нема ништа против тога. У геополитичком хаосу који се усложњава свака држава мора гледати своје интересе и уздати се у своје људе и памет.

Rastislav Stojsavljevic
Извор: Screenshot YouTube Media centar Beograd

Растислав Стојсављевић, професор геополитике
 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ВУЧИЋ ПОТПИСАО САГЛАСНОСТ Редовни војни рок трајаће 75 дана
Вучић

ВУЧИЋ ПОТПИСАО САГЛАСНОСТ Редовни војни рок трајаће 75 дана

14.09.2024. 11:37 11:38
(ВИДЕО) ПОСЛЕ 83 ГОДИНЕ ДВОГЛАВИ ОРАО ВРАЋЕН НА БАНСКИ ДВОР! Дан српског јединства у Бањалуци
s

(ВИДЕО) ПОСЛЕ 83 ГОДИНЕ ДВОГЛАВИ ОРАО ВРАЋЕН НА БАНСКИ ДВОР! Дан српског јединства у Бањалуци

15.09.2024. 10:13 10:26