moderate rain
15°C
03.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0241
usd
106.0385
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

“НАША ЗЕМЉА ЕКОНОМСКИ НАЈБРЖЕ РАСТЕ У РЕГИОНУ” Министарка Месаровић најавила добре вести за Србију: Следим оно што ради председник Републике и председник Владе, јер је то једини пут ка резултату

03.10.2024. 17:53 18:01
Пише:
Адриана
Фото: Министарство привреде

Министарка привреде Адриана Месаровић истакла је да Србија иде путем даљег напретка и да ће Експо2027 донети историјску шансу за економски развој и даље позиционирање на инвестиционој мапи. За министарку Месаровић директна комуникација са људима на терену је најважнија, а како наглашава председник Вучић је показао да је то најбољи начин да се дође до решења проблема.

Три недеље након што је председник Вучић обишао Западну Србију, Ви сте као министарка привреде отишли у тај крај. Шта кажу мештани?

- Била сам у општини Крупањ, Осечина и Бајина Башта, и ти дивни људи са којим сам тамо разговарала су, сви до једног, рекли да нису веровали да ће тако брзо и конкретно да се решава и ради на свему ономе што им је председник обећао. На његову иницијативу, Министарство привреде је до 10. октобра продужило конкурс Жене на селу који се односи на све оне предузетнице које се баве прехрамбеном производњом, и оне могу да аплицирају за бесповратна средства од 300.000 до 500.000 динара. И за дрвопрерађивачку индустрију планирамо да обезбедимо у још већем обиму бесповратне подстицаје. Заиста се трудим да што више времена проводим на терену, широм Србије, да у разговору са нашим привредницима чујем са каквим се проблемима суочавају и шта они мисле како њихова држава може да помогне. Та директна комуникација са људима ми је најважнија, а председник Вучић је показао да је то најбољи начин да се дође до решења проблема. Следим оно што ради председник Републике, али и председник Владе, јер је то једини пут ка резултату. 

Литијум је за неке постао и највећи проблем и питање свих питања. Како се то десило и шта очекујете од скупштине која је заказана за понедељак?

- Очекујем да ће грађани чути истину, и да ће се још једном уверити да је за опозицију литијум чиста политика и питање борбе за власт, која нема никакве везе са темом због које су тражили седницу. Када кажем истину, мислим на истину која траје пуних 12 година од како нашу државу води председник Александар Вучић. У његовој политици нема ништа осим истине И искрености према грађанима. Ту политику следимо и сви ми који смо део тима. Што се опозиције тиче, страшно је то што злоупотребљавају емоције грађана, страх од нечег новог и непознатог који је сасвим природан. Исто тако су прошле године, по истој матрици, злоупотребљавали тешке трагедије у Рибникару, Орашју и Малој Дубони. Најлакше је злоупотребљавати људски страх, сећате се да су то радили и током пандемије. То само потврђује да немају план, програм, идеје, да немају решења већ једино чиме се служе су лажи, увреде и претње, а њихов скупштински сценарио је познат и то што раде је брука и срамота. Свесни смо да они осим лажи немају ништа друго да понуде, јер смо сви сведоци свега што су радили до 2012. године.

Адриана
Фото: Screenshot Instagram mesarovicadriana



Мислите ли да грађани знају да разликују екологе од лажних еколога?

- Ми смо грађанима омогућили да чују струку, а то је најважније. Све остало је чисто политиканство. Није опозицију брига ни за грађане, ни за здраву животну средину. Истина је да је ово само и искључиво борба против Александра Вучића и СНС-а. Управо су они још 2001. године довели Рио Тинто у Србију, и на све начине су гурали тај пројекат док нису изгубили апсолутно поверење грађана. Имају више него двоструке аршине. Како сам и рекла, прилагођавају своју политику на дневном нивоу И мењају мишљење свако мало, без принципа, без идеологије, без јасног циља, без жеље да Србија иде напред, без намере да наши грађани живе боље и квалитетније. Ни за скупштинском говорницом не умеју да се боре за наш народ, за нашу земљу, а мисаона именица је за њих борити се за своју земљу на светској политичкој сцени, међу светским лидерима, како то ради наш председник.

Председник Вучић је потпуно преокренуо курс којим је Србија ишла до 2012. године

Да ли очекујете да ће се напади на председника Вучића кретати од литијума до Косова?

- То опозиција већ показује, али немају ништа паметно да кажу ни по једном од питања. За нападе користе ситуације када председник није у Србији или темпирају неке важне догађаје у којима Србија мора да се покаже као просперитетна и стабилна држава. Они заправо отворено раде против своје државе и не стиде се тога. После свих страхота које је наш народ преживео у прошлости, после страхота у економском безнађу у које их је та иста опозиција довела док је пустошила буџете и затварала фабрике, наши грађани сада могу да буду мирни и спокојни, и могу да планирају будућност. И то је јасно свима који су слушали председника Вучића на Генералној скупштини УН и његове поруке мира у сред дубоке кризе у којој се налази светска заједница. То што ради наш Председник не може да уради било ко, морате истински да волите своју земљу, истински срцем да се борите.

Бриселски портал "Политико" назвао је то "Дипломатијом Александра Вучића а ла карт", односно, кажу да председник Вучић има репутацију да игра на сваку страну.

- Ја не видим шта је ту проблем јер “игра” за свој народ и за своју државу и Србија коначно седи на “својој столици”. То може да фрустрира само оне који не могу да поднесу успехе које постиже Србија, то да је испред њих на оним листама успешности по разним основама. Председник увек истиче да је поносан на добре односе са председником Кине Си Ђинпингом, али отворено говори и о односима са Русијом и Владимиром Путином, о томе зашто им нисмо увели економске санкције. С друге стране, највећи инвеститори у нашој земљи су Немачка, Француска и Италија, и они запошљавају највише наших људи и настављају да реинвестирају у Србији. Ми имамо партнере и савезнике широм света. Председник Вучић је потпуно преокренуо курс којим је Србија ишла до 2012. године, и успео је да је етаблира као једну од најпросперитетнијих држава која је посвећена економском развоју, очувању мира и поштовању међународног права.

Ми смо били жртве једне погубне економске политике, лоших персоналних решења, корупције и криминала

Али чини се да те поруке о миру и стабилности не разумеју наше прве комшије у региону.

- Разумеју они добро те поруке, али очигледно тешко прихватају чињеницу да је председник Вучић најуспешнији државник. Видели сте пре неко вече када су Ђукановићеви славили победу у Подгорици, да ни у тренуцима њиховог весеља не може да им не проради комплекс који имају због Србије. Никада они не могу мрзети нашу Србију, колико је наш Председник може волети, борити се за њу и водити је напред. Запамтите, никада! Наша земља економски најбрже расте у региону, једина из региона је чланица ЦЕРН – а, лидери смо у новој биоекономској ери, у вештачкој интелигенцији. Али никада нећемо заборавити наше жртве, наш страдални народ, и никада нећемо престати да тражимо правду за њих. Зато неке, поред свега, додатно фрустрира снажан државник попут председника Александра Вучића.

А како Ви гледате на ситуацију у региону из угла привредног повезивања?

- Да може да се врати време, и да сам у прилици да доносим одлуке, сигурно не бих дозволила да се не поштује реципроцитет када је била актуелна приватизација у време претходног режима. Сетите се како је бивша власт дозволила да хрватски тајкуни покупују пола Србије, а наши привредници нису могли хотел тамо да купе. Ми се данас снажно залажемо за економско повезивање, за слободан проток људи, робе, услуга и капитала због чега смо и покренули регионалну иницијативу “Отворени Балкан”.

Да ли сте на грешке бивше власти осетљивији јер сте их осетили на сопственој кожи?

- То сам недавно испричала на једном скупу и у Народној скупштини, и не кријем тај део свог живота. Ја сам део оне групе од пола милиона људи које су оставили без посла и називали нас “жртвама транзиције”. Ми смо били жртве једне погубне економске политике, лоших персоналних решења, корупције и криминала који су били увучени у све поре овога друштва. Ја сам радила у банкарском сектору и буквално сам остала на улици после отварања стечаја над Развојном банком Војводине. Многи се данас праве да имају амнезију, али то је била једна од највећих пљачки бившег режима. Те 2012. године сам вероватно била једна од најсрећнијих грађана наше земље, а међу огромним бројем срећних и задовољних што су грађани Србије одлучно рекли “доста” и раскрстили са том погубном политиком. Србија иде путем даљег напретка. Чека нас Еxпо2027 који доноси историјску шансу и за економски развој и за даље позиционирање на инвестиционој мапи. Чека нас још много добрих вести.
 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар