light rain
14°C
03.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0241
usd
106.0385
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"Дебата на ову тему треба да постоји"

(ФОТО) „Спреман сам да дођем на расправу о литијуму“ ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ: Влада се НЕГАТИВНО ИЗЈАСНИЛА О ПРЕДЛОГУ ИЗМЕНА ЗАКОНА које је поднела опозиција

03.10.2024. 22:46 22:53
Пише:
милош
Фото: Ilustracija/Printscreen/Instagram/milosvucevic

Ванредна седница о литијуму је могла да се одржи да опозиција није уложила 150 амандмана на чије образлагање је потрошила време за расправу, изјавио је гостујући у емисији "Директно са Мињом Милетић" председник Владе Србије Милош Вучевић.

Навео је и да се Влада негативно изјаснила о предлогу измена Закона о рударству и геолошким истраживањима које је поднела опозиција.
 

Он је додао да је добра ствар што је председница скупштине Ана Брнабић седницу у редовном заседању заказала за 7. октобар, као и да председник Србије Александар Вучић на ту седницу не треба да дође, док је Влада спремна да учествује у расправи уколико добије позив од председнице парламента.
 

Мислим да председник Вучић не треба да дође, он треба да ради свој посао. Дакле, не треба да дође јер то није био предлог оних који су тражили ту расправу. Да су они хтели да добију председника Републике, он би дошао као што је сваки пут долазио поготово када се расправљало по питању КиМ, али и других тема, рекао је Вучевић.
 

Каже да опозиција не жели да Влада учествује у расправи о литијуму, али наводи да уколико се процени да треба, он је спреман да дође на расправу.
Мислим да 7. октобра имам билатералу у Скопљу са новим премијером Северне Македоније, али се враћам истог дана и спреман сам да учествујем. То је сада на председници скупштине, она мора да одреди да ли је Влада позвана да учествује у тој расправи, рекао је Вучеивћ.
 

Како додаје, дебата на ову тему треба да постоји и скупштинска сала је право место за то. Наводи да је тероријски могуће да се чује квалитетна расправа, али да је то у праски упитно управо због тренутног састава у Парламенту.
 

Боље да ми седимо шест или 16 дана у Скупштини, него да се дешавају неке лоше сцене. Ако негде треба да се расправља и да се чује и некада тешка реч, тешка полемика, некада и да се виде сцене које и нису драге за видети, онда је боље да се то све дешава у парламенту, него на улицама и трговима, каже премијер Србије.

Он наводи да је досадашња пракса показала да аргументована расправа са члановима опозиције није могућа, јер како објашњава стиче се утисак да се нарочито око литијума ствара посебна представа.
Он не спори чињеницу да је ова тема у фокус јако дуго, да је чак и на трентуке у други план ставила на пример питање ребаланса буџета, али наводи да се око ње много више дискутује него што се конкретно ради.
Ми смо спремни као СНС да дамо кворум за рад ако ће они дођу. А не можете да имате ситуацију да четвртина њихових посланика није присутна у парламенту. Њихови лидери неће сад у Скупштину Србије када се прича о свим темама, осим када они уђу и изваде свој папир и онда декламују нешто, а онда чим заврше, нису више у кадру, они изађу лепо из Скупштине", рекао је Вучевић.

 

 

"Не спремамо младиће за ратове, нити нам се ратује"
 

 

Ми наше младиће не спремамо ни за какве ратове и не бих желео да икада један наш дечак или девојчица било где страда, ни један грађанин. Нити се нама ратује, нити се играмо са тим стварима али је важно да имамо озбиљан приступ за државу и да је јачамо, поручио је Вучевић.

Он је рекао да је идеја да обавезно служење војног рока, у трајању од 75 дана, почне у септембру 2025. године, односно да прва класа војника буде на јесен те године.

Иначе, обавезни војни рок ће бити за мушкарце до 30 година, а циљ је, према речима Вучевића, да на годишњем нивоу имамо 20.000 регрута у касарнама Војске Србије.

Имамо 14 генерација која су због свог животног доба изашле из резервног састава, говорим људима старије од 65 година, а да имамо 14 нових генерација које нису уведене у систем одбране. Сада можемо да очекујемо да ће неких 20.000 професионалних војника или 5.000 специјалаца ратовати за нас, седам милиона, рекао је Вучевић.

Упитан да ли ће се млади мушкарци у Србији радо одазвати позиву Војске Србије, Вучевић каже да верује да хоће и да ће млади регрути служити на понос себи и својој породици, али и држави.

Биће то врло изазовно за војску, али смо добили гаранцију од Генералштаба, генерала Мусиловића и људи који воде војску и старства одбране, да за 75 дана могу да направе војника од регрута. То је велики успех, рекао је он.
Каже да је ово важна одлука за све, ако се узме у обзир да Србија 14 година нема нове регруте осим оних који су се добровљно јаљали до сада да служе војни рок.
Мислимо да само имамо озбиљан приступ за државу, да државу јачамо и да радимо с генерацијама која ће бити способније сутра да воде државу. И да ће ти младићи свакако сутра бити способнији за живот када то заврше, казао је он.
 

Вучевић наводи да је поносан на ову весту, јер, подсећа, он се лично залагао за увођење обавезног служења војног рока.
 

"Мир и безбедност кључни за Србе на КиМ"
 

Коментаришући актуелну ситуацију на Косову рекао је да су мир и безбедност кључни за Србе који тамо живе, као и да је потребно да све надлежне институције овим питањем баве на дневном нивоу. Додао је да такође потребно грађанима пружити и већа економска и социјална давања која би им омогућила што пристојнији живот.

"Мир и безбедност су кључни. То је услов свих услова или предуслов за нормалан живот. Тек онда можете да чујете и то да деца немају редовне вакцине или да не могу да добију лекове, да фали опрема и апаратура за рад. Односно, да чујете шта им је све потребно за нормалан живот и рад", рекао је Вучевић.

На констатацију да се у фебруару следеће године одржавају и избори на Косову, Вучевић каже да то може додатно да подгреје нестабилност тамо. Он се осврнуо и на недавни боравака Аљбина Куртија у Америци наводећи да је главни циљ косовске власти да изгура своју главну и једину тежњу, а то је независност.
 

Цела та албанска имиграција у Америци је врло активна на промоцији свих албанских циљева. И они ту не праве разлику да ли је неко Албанац са Косова или из Албаније. Финансирају све те ствари. Курти прави генезу руске и српске политике. Он је на Јејлу наступао пре неки дан. Посвећен је свему томе, каже Вучевић.
Како је додао, Србија ће са друге стране да спреми одлуку Скупштине Србије којом се, каже, проглашавају нелегалним сви акти који су супротни постигнутим споразумима од тзв. проглашења независности.
Све оно што је супротно ономе с чим се Србија сагласила. Ми ћемо да кроз одлуку Скупштине Србије да прогласимо да су за нас нелегални и не могу да производе правна дејства, да не могу правно да егзистирају. То је оно што ми можемо у овом тренутку. Наравно, настављамо и дипломатске активности, рекао је Вучевић.
 

"Буџет развојан и социјално одговоран"
 

Вучевић је у емисији говорио и о новцу којим влада располаже у 2024. години и ребалансом буџета.
 

Са позиције председника владе да кажем да смо додали нов новац у буџет Србије за 2024. Он је већи и издавања су већа, он и даље задржао карактер развојног, али и социјално одговорног буџета. Нисмо се определили само за једну страну, или за проста давања, или само за проста инвестициона улагања, него балансирамо, једно без другог не може и не би било правично. Не би било ни нормално само да дамо на инфраструктуру, као што не би било нормално да дајемо само на неке дотације и субвенције, рекао је Вучевић.
 

Он је додао да је добро што је расправа у Скупштини трајала шест дана и оценио повећање издвајања државе породицама које имају децу као "добру новину" у буџету. Посебно је истакао велико издвајање за пољопривреду.
"Повећање плата просветара за 12 одсто коректан и конструктиван предлог"
Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је да је рад просветних радника посебно вреднован и да је повећање плата за 12 одсто коректан и конструктиван предлог. Он је навео да се нико са просветарима не инати, већ да за свако повећање зарада мора да постоји економско покриће и да буде у оквиру државног буџета.


 

Извор:
Курир/Јуроњуз
Аутор:
Пошаљите коментар
Захваљујући политици Вучића и Вучевића, између Србије и Српске изграђено је више мостова него у претходних сто година!
Милош Вучевић

Захваљујући политици Вучића и Вучевића, између Србије и Српске изграђено је више мостова него у претходних сто година!

03.10.2024. 08:54 09:08