overcast clouds
12°C
04.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДЕЧАК УБИЦА ЗАПРЕТИО ИСТРАЖИТЕЉУ Инспектор који га је саслушавао остао у шоку КОСТА К. МУ ПОРУЧИО „ВИДЕЋЕМО СЕ ОПЕТ!"

04.10.2024. 21:38 21:42
Пише:
Фото: Youtube/ Prva TV

Заледио сам се. Тако нешто и тај осећај никада у каријери нисам доживео, описао истражитељ сусрет с масовним убицом

Коста Кецмановић, који је починио масакр у ОШ "Владислав Рибникар" 3. маја прошле године, када је убио деветоро вршњака и школског чувара, својом хладноћом на саслушању после масакра шокирао је и најискусније инспекторе за крвне деликте београдске полиције.

Један од њих је свом пријатељу, иначе саговорнику Српског телеграфа, рекао да дан кад је саслушавао монструма никада неће заборавити.

- Дуго сам инспектор, саслушавао сам много убица, али овако нешто у каријери још нисам видео. Таква хладноћа. Све време је држао погнуту главу и избегавао мој поглед. У једном моменту ме је погледао и прошла ме је језа. То није био поглед уплашеног детета, већ монструма - описао је свом пријатељу инспектор полиције.

Ухватио ме за руке

Пријатељу је поверио и да му, упркос томе што је саслушао небројено убица, није било свеједно. Оно још ужасније уследило је потом.

- Током саслушања он није био везан јер није ухапшен. Кад је све завршено, пошао сам да испратим полицајце и њега до врата. Тада ме је својим рукама ухватио за обе руке, погледао ме директно у очи и рекао: "Срешћемо се ми опет!". Заледио сам се. Тако нешто и тај осећај никада у каријери нисам доживео - у неверици је причао инспектор нашем саговорнику и додао да није могао да поверује да "дете њему прети".

Дуго је потом, како је рекао, седео у просторији и није могао да се помери од шока. Гледао је папире на столу и сваког часа добијао нове информације о жртвама из Основне школе "Владислав Рибникар", броју испаљених чаура, Костиној прецизности. Ништа га више, после сусрета с монструмом, није могло изненадити.

После тог саслушања, Коста Кецмановић одведен је на Клинику за неурологију и психијатрију деце и омладине, где се и данас налази. Одатле ће 8. октобра бити доведен у Специјални суд у Устаничкој улици, где би требало да сведочи на суђењу својим родитељима Владимиру и Миљани Кецмановић и инструктору у стрељани Немањи Маринковићу.

Фото: Дневник

Седеће у стакленој кућици

Незванично се сазнаје да Коста неће сведочити видео-линком из болнице, где се налази, већ ће бити доведен у зграду Специјалног суда. То ће бити први пут да он од злочина који је починио у својој школи "Владислав Рибникар" 3. маја 2023. напушта дечју психијатријску клинику у коју је смештен на испитивање.

Он ће у пратњи психијатра с клинике у зграду у Устаничкој улици бити превезен колима санитета.

У судници ће бити смештен у стаклену "кућицу" за заштићене сведоке, која је затамњена, тако да он може директно да види све, а њега нико. Судија, оптужени, адвокати и породице његових жртава гледаће га на мониторима и слушати преко звучника.

Уз Косту ће у судници, поред поменутог дечјег психијатра, бити колизиони старатељ, који му је постављен из Центра за социјални рад јер је малолетан, али ће он сам седети у тој "кућици".

Улога психијатра ће бити да га посматра док сведочи и да евентуално интервенише и тражи паузу, ако му из неких разлога не буде добро.

Оштећене породице убијених и рањених у масакру биће смештене иза непробојног стакла у делу где у тој судници седи јавност, која је у овом предмету иначе искључена, а у стакленом делу испред њих, који је одвојен другим непробојним стаклом од суднице где су судија и адвокати, седеће оптужени.

Фото: Дневник

Сви ће моћи да му постављају питања

Када 8. октобра започне суђење, прво ће се психијатар изјаснити да ли има медицинских сметњи да Коста сведочи. Ако каже да има, онда судија мора да наложи његово психијатријско вештачење, а ако каже да нема, онда судија упозорава Косту да има право да не сведочи против родитеља и да се сада у судници изјасни да ли жели да сведочи или не.

Уколико одбије, претрес се завршава, а ако прихвати, испричаће како је научио да пуца, каква је улога његових родитеља, како је тог дана одлучио да почини злочин и шта је све радио. Сви учесници у процесу моћи ће да му постављају питања.

Уколико Коста одбије да сведочи, он неће сведочити ни против трећеокривљеног инструктора пуцања Маринковића, иако с њим није у блиској породичној вези, јер је тематика његовог сведочења у том случају, како се обучавао да пуца, шта је и са ким радио у стрељани, како је долазио тамо, блиско повезана с оптужбом против његовог оца Владимира.

Троје на оптуженичкој клупи

Владимир Кецмановић је оптужен за тешко дело против опште сигурности јер је Косту учио да пуца и није добро обезбедио пиштоље, па му их је син узео и убио десет особа, а шест ранио.

Миљана Кецмановић се терети за недозвољено држање муниције јер је на једној чаури у учионици историје нађен њен ДНК траг. Немања Маринковић оптужен је за давање лажног исказа јер је полицији рекао да Коста никада није пуцао у стрељани, а на снимцима се види другачије.

Фото: Youtube prinscreen kanal Jutarnji list

Пре масакра хтео да позове мајку

Коста је последњих месеци у болници врло ћутљив, скоро да ништа не прича и у некој врсти је депресије. Незванично се сазнаје да има страхове и да је узнемирен. То његово стање, како нам је речено, није у вези с тим што треба да дође у суд и сведочи.

У току истраге, нека два месеца после злочина, он је био путем видео-линка из психијатријске болнице испитан у Вишем тужилаштву и тада је поред њега седела мајка Миљана Кецмановић.

Он је, како пише у оптужници, рекао да је тај дан ушао у школу, сео на клупу и размишљао да позове мајку телефоном. Ту му је пришао чувар Драган Влаховић и рекао му да иде на час. Коста је казао да је тада у њему видео свог непријатеља и када се Драган окренуо да иде на своје место у портирници, Коста је извадио пиштољ и пуцао му у леђа. Након тога је ушао у хол и пуцао у три девојчице, а онда наставио масакр и у учионици историје, где су на часу били ђаци из његовог одељења.

(Republika.rs)

Извор:
Republika.rs
Аутор:
Пошаљите коментар