clear sky
16°C
01.10.2024.
Нови Сад
eur
117.084
usd
104.867
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВАКЦИНЕ СУ НАЈБОЉА ПРЕВЕНЦИЈА ПРОТИВ МНОГИХ ОБОЉЕЊА Имунизацијом се заразне болести МОГУ СТАВИТИ ПОД КОНТРОЛУ

01.10.2024. 10:53 11:04
Пише:
вакцина
Фото: архива Дневника

Начелник Одељења за пулмологију на Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић” др Александар Совтић упозорио је да је пнеумококна болест и даље водећи узрок смртности која може да се спречи вакцинацијом.

У борби против заразних болести, вакцинација је у највећој мери допринела смањењу оболевања и смртности људи, и показала се као најефикаснија мера примарне превенције.

Захваљујући имунизацији, многе заразне болести су стављене под контролу. Совтић, који је учествовао на трибини националне кампање „Ко рано рани” коју су заједнички организовали Форум пацијената Србије,

Респираторни едукативни центар, Педијатријско респираторно удружење Србије и компанија Фајзер, рекао је да су код нас деца заштићена увођењем пнеумококне вакцине у календар обавезне имунизације. 

- Према томе, број оболелих од сепсе, менингитиса и пнеумоније је мањи. И поред тога, деца млађа од пет година, али и старији од 65 година и даље спадају у две најризичније групе када је у питању пнеумококна болест и инфекција вирусом грипа - рекао је Совтић и додао како је описано више од 100 серотипова пнеумокока, па зато и постоји неколико вакцина које штите од најинвазивнијих серотипова.

Неповерење према вакцинама

Потпредседница Форума пацијената Србије Оља Ћоровић рекла је да основу превенције чини имунизација.

- Нажалост, велики део пре свега млађе и здравије популације, има резерве према вакцинама, нарочито после искуства са ковид пандемијом, а неповерење је главни разлог за такав став - казала је Ћоровић.

Према њеним речима, сусрећемо се и са проблемом необавештености људи који нису против имунизације, али немају информације да уопште постоје вакцине за одређене болести. 

- Узмимо за пример вакцину против пнеумокока која може да се прими током целе године, велики број старијих од 65 година би требало да је прими, али нажалост много њих и не зна да вакцина постоји нити да могу да је добију бесплатно у дому здравља - закључила је Ћоровић.

Истакао је да се још увек недовољно пажње обраћа на старије од 65 и људе који су у великом ризику да тешко оболе од пнеумококне болести и додао да се ту пре свега мисли на особе са нарушеним имунитетом, попут оних који се лече од малигних, аутоимуних болести и дијабетеса.

- С обзиром на то да деца имају централну улогу у преношењу вируса, најуочљивији утицај вакцинације постиже се имунизацијом комплетне популације деце. То су урадили седамдесетих година у Јапану, када су сву школску децу вакцинисали против грипа, а резултат је био пад смртности код старијих од 65 година – рекао је Совтић. Иако је имунизација једна од најуспешнијих јавноздравствених мера, присутно је велико оклевање због дезинформација присутних у медијима. Тако на пример, због лаког ширења, мале богиње функционишу као рани систем упозорења, указујући на проблем смањене стопе вакцинације у популацији. Према подацима Светске здравствене организације, обухват имунизацијом против малих богиња се није вратио на ниво пре пандемије.

вакцина
Фото: архива Дневника

Вакцина против пнеумокока је доступна током целе године и старији од 65 година би требало да је примe

Директор Клинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије Михаило Стјепановић истакао је да је имунизација против ковида 19 је указала на проблем неповерења у вакцинацију.

- Тај проблем је глобалан, али су специфичности функционисања здравственог система, друштва у целини и здравствена образованост становништва погодовали томе да у Србији постоји недовољан обухват имунизације против ковида 19 - указао је Стјепановић.

Истакао је да не треба заборавити и на мешовите инфекције - грип и након тога развијено пнеумококно запаљење плућа.

- За разлику од грипа, пнеумококна болест нема своју сезону и може се добити у било ком моменту. Све те болести и њихови тежи облици у мањој или већој мери могу да се спрече вакцином која се препоручује посебно особама старијим од 65 година и хроничним болесницима - навео је Стјепановић.

Љ. П.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар