overcast clouds
11°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Аларм за узбуну упаљен широм покрајине

Суботица, Зрењанин, Кикинда... ОВИМ ГРАДОВИМА У ВОЈВОДИНИ ПРЕТИ ДРАМАТИЧНО „СТАРЕЊЕ“ и СМАЊИВАЊЕ на села и варошице! НА УДАРУ сва „ТРИ СРЦА ЈУНАЧКА“

18.10.2024. 21:52 22:02
Пише:
Фото: Град Кикинда

За мање од 30 година, многи градови у Србији, попут Кикинде и Нове Вароши, по бројности становника свешће се на - села!

Ови алармантни подаци изнети су у најновијем извештају Републичког завода за статистику. 
 

Како је Телеграф већ објавио, у 2052. години Србија ће имати 5,2 милиона становника, што је смањење за око 1,5 милиона у односу на 2022. годину, наводи се у извештају. Један податак посебно забрињава: број деце узраста до 14 година биће дупло мањи од броја особа старих 65 и више година. Поред тога што ће се велики градови такорећи свести на варошице, а поједини на права села, у многим местима живеће само стари људи.
 

Смањење величине популације ће се одвијати под доминантним утицајем негативног природног прираштаја (у просеку 86 одсто) у односу на ефекат негативне нето миграције, наводи се.
 

Најекстремнији пример Општина Ада
 

Негативне вредности природне и миграционе компоненте кретања становништва у општинама Севернобанатске области довеле су до укупне депопулације, која се тек прогнозира у наредним годинама. 
Најекстремнији пример је општина Ада, где ће се број становника у наредне три деценије смањити за чак 60,2%. То значи да ће уместо данашњих 13.000 становника, имати тек нешто више од 6.000!
 

Како се објашњава, Ада је популационо осиромашила делом због слабог наталитета, а делом и због одласка људи из те општине. Кикинда коју данас знамо неће бити иста до 2052. године. Изгубиће половину становништва (смањење од 48,1%). Ово је једина општина у којој ће и природни прираштај и миграциони салдо имати израженије негативне вредности на крају периода него у 2022. години.
 

Фото: Фото: Општина Ада

У погледу структуре становништва према старости, издваја се општина Нови Кнежевац, која ће у будућности имати повољнију старосну структуру у поређењу са 2022. годином, са нижом просечном старошћу од 43,2 године и континуираним растом удела младих испод 15 година до вредности 16,4% у 2052. години. Општине Сента и Чока такође ће имати већи удео младих на крају пројекционог интервала. С друге стране, општине Кикинда и Ада биће демографски најстарије, са више од трећине популације старости 65 и више година, док ће просечна старост премашити 48 година.
 

Нови Бечеј "младић", Сечањ старац"

У Средњобанатској области Зрењанин се издваја као територијална јединица са највећим бројем становника. Пројектовано је да ће се његова популација до краја пројекционог периода смањити за 43,8%. То значи да ће са садашњих 105.000 становника пасти на свега 60.000.
 

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Кад је реч о старосној структури становништва, у последњој години пројекције, општина Нови Бечеј имаће најмлађу популацију, док ће Сечањ бити најстарија. Према пројекцијама, просечна старост становништва у Сечњу ће до краја пројекционог периода достићи вредност 49,7 година, а индекс старења 258,1. Иако је Зрењанин административни центар Средњобанатске области, дугорочни негативни демографски трендови ће довести до погоршања старосне структуре, са очекиваним порастом удела старије популације (65 и више година) на више од трећине укупне популације у 2052. години (34,7%).
 

Ни у Срему није весело

Највећи пад броја становника у Сремској области десиће се у општинама Шид и Ириг, где се очекује смањење становништва од око 39% до краја пројекционог периода. Ови негативни трендови резултат су израженог негативног природног прираштаја (-14,2‰ и -12,4‰) и миграционог салда, који је око -3‰.

Фото: Youtube Printscreen

У Старој Пазови, упркос смањењу, очекује се задржавање позитивног миграционог салда током целог пројекционог интервала. Међутим, неповољан тренд природног обнављања становништва довешће до промене стопе раста из позитивне у негативну вредност (са 0,4‰ у 2022. години на -0,6‰ у 2052. години). Општина Ириг, са најмањим бројем становника у области, има најнеповољнију демографску слику. Пројектована просечна старост становништва у Иригу достићи ће 48,6 година до 2052. године, док ће коефицијент зависности издржаваног становништва од стране радног контингента износити 82%.

И Суботица на удару, град ће бити пуст
 

Фото: Grad Subotica

Севернобачку област чине Град Суботица и општине Бачка Топола и Мали Иђош. Упркос различитим демографским карактеристикама ових територијалних јединица, њихова заједничка одлика је депопулација. Суботица, као највећа по броју становника у области, очекује знатно смањење становништва од 32,1% до 2052. године. Општина Бачка Топола суочиће се са израженим утицајем негативног природног прираштаја на процес депопулације и умереном емиграцијом, што ће довести до смањења укупне популације за 38,3% у наредних тридесет година.

Популационо најмања општина Мали Иђош изгубиће до краја пројекционог периода 42,4% становништва. И поред тога, Мали Иђош ће имати највећи удео младог становништва (16,1%) и просечну старост од 43,7 година у последњој пројекционој години. Демографско старење ће се најбрже одвијати у Суботици, са повећањем просечне старости до 47,7 година на крају посматраног периода.

 

Извор:
Телеграф
Аутор:
Пошаљите коментар
ДЕМОГРАФСКИ ИЗАЗОВИ НА БАЛКАНУ Србија међу земљама с највећим падом становништва

ДЕМОГРАФСКИ ИЗАЗОВИ НА БАЛКАНУ Србија међу земљама с највећим падом становништва

05.03.2024. 12:01 12:10