overcast clouds
12°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0601
usd
108.4794
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

За викенд прелазимо на зимско рачунање времена

ЕВО КАКО ПОМЕРАЊЕ САТА УТИЧЕ НА СРЧАНЕ БОЛЕСНИКЕ Докторка саветује како се понашати пре и после враћања казаљки

24.10.2024. 20:48 21:24
Пише:
Фото: pixabay.com/dnevnik.rs

Померање времена и његови ефекти на срчане болеснике изазива све више пажње у медицинским круговима, а бројна истраживања указују на повезаност између промена у ритму спавања и повећаног ризика од срчаних обољења.

Прелазак на летње или зимско рачунање времена може деловати безазлено, али за особе са кардиоваскуларним проблемима, ова промена може изазвати привремене здравствене компликације, каже за "Блиц здравље" др Радинка Пекић, специјалиста интерне медицине, супспецијалиста је кардиологије.
 

Према њеним речима, један од главних разлога зашто промене у времену утичу на здравље је поремећај у циркадијалном ритму, односно биолошком сату организма.- Када се помери сат, тело може доживети стрес услед промене у ритму спавања, што посебно може бити опасно за срчане болеснике. Недостатак сна или промене у квалитету сна могу повећати ниво хормона стреса, као што је кортизол, што доводи до повишеног крвног притиска и убрзаног срчаног ритма. Код особа са срчаним проблемима, овај додатни стрес може бити опасан, јер срце већ ради под оптерећењем - објашњава др Радинка Пекић за "Блиц здравље".
Промена времена повећава ризик од срчаног удара
Студије су, како каже, показале да се ризик од срчаног удара повећава након промене времена. На пример, истраживање објављено у часопису Опен Хеарт 2014. године показало је да се ризик од инфаркта миокарда повећава за 24 одсто првог понедељка након преласка на летње рачунање времена.

- Насупрот томе, прелазак на зимско рачунање времена смањује ризик за око 21 одсто у првом дану након промене - наводи наша саговорница.

срце
Фото: Ilustracija pixabay

Објашњава и да циркадијални ритам утиче на многе физиолошке функције, укључујући срчани ритам и крвни притисак. Тако поремећаји у ритму спавања због промене времена могу довести до аритмија или осцилација у крвном притиску, што може бити посебно опасно за особе са хипертензијом или срчаним болестима.- Истраживање из Финске, објављено 2016. године, показало је да се ризик од исхемијског можданог удара повећава за 8 одсто у прва два дана након преласка на летње рачунање времена. Иако је тај ризик мали, особе са кардиоваскуларним обољењима су и даље под већим ризиком - каже др Пекић.

Препоруке за смањење ризика услед померања сата
За срчане болеснике је кључно да предузму одређене мере како би смањили ризик од компликација изазваних померањем времена, а др Радинка Пекић наводи неколико препорука:

Пре промене времена, покушајте да неколико дана раније одлазите на спавање 15 до 30 минута раније или касније, у зависности од промене, како би тело лакше поднело промену
У данима након померања сата, важно је пратити симптоме и посећивати лекара уколико дође до необичних симптома попут убрзаног срчаног ритма, повишеног крвног притиска или болова у грудима.
Избегавајте стресне ситуације и теже физичке напоре у првих неколико дана након промене времена како би срце имало мање оптерећења
 

Мала промена које на треба да се потцењује
 

Докторка Пекић напомиње и да, иако померање сата може деловати као мала промена, њен утицај на организам, посебно на срчане болеснике, не треба потценити.

- Повећан ризик од срчаних и можданих удара непосредно након промене времена подсећа нас колико је важно обратити пажњу на своје здравље и прилагодити се овим променама на што безбеднији начин. Срчани болесници треба да буду посебно опрезни, прате своје стање и благовремено предузму превентивне мере како би смањили ризик од озбиљних компликација - саветује др Радинка Пекић.

Блиц здравље/Љубинка Рачић Ђокић

Извор:
Здравље Блиц
Аутор:
Пошаљите коментар
За викенд прелазимо на ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА ЕВО ЗАШТО померање сата МОЖЕ ДА БУДЕ СМРТОНОСНО

За викенд прелазимо на ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА ЕВО ЗАШТО померање сата МОЖЕ ДА БУДЕ СМРТОНОСНО

25.10.2023. 10:41 10:43
УСКОРО ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА Ево које последице по здравље доноси НИЈЕ НИМАЛО НАИВНО

УСКОРО ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА Ево које последице по здравље доноси НИЈЕ НИМАЛО НАИВНО

10.10.2024. 16:34 16:53