ОЛАКШАЊЕ ЗА ПУТОВАЊЕ Дуже радно време на граници између Србије и Мађарске за празнике
Током предстојеће празничне сезоне, путници који планирају прелазак између Србије и Мађарске могу очекивати промене које ће им олакшати путовање. Бачки Виногради – Аштхалом и Бајмок – Бачалмаш, имаће продужено радно време викендима, саопштила је Управа граничне полиције Србије.
Управа граничне полиције обавестила је јавност да ће током празничног периода, од 13. децембра 2024. до 12. јануара 2025. године, два мања гранична прелаза имати продужено радно време. Прелаз Бачки Виногради – Аштхалом радиће петком, суботом и недељом од 7 до 22 часа, док ће прелаз Бајмок – Бачалмаш бити отворен од 7 до поноћи. Ова измена се односи искључиво на дане викенда, док ће радним данима прелази задржати стандардно радно време од 7 до 19 часова. Продужено радно време је резултат договора граничних органа Србије и Мађарске, а циљ ове мере је растерећење саобраћаја на главним прелазима, попут Хоргоша и Келебије, који су познати по дугим чекањима током празника.
Мањи прелази често представљају погодну алтернативу за путнике који желе да избегну гужве. Ови прелази намењени су међународном промету путника и путничких возила, али нису отворени за аутобуски и теретни саобраћај.
Путницима се саветује да унапред испланирају путовања и прате информације о стању на границама како би избегли потенцијалне застоје. Продужено радно време пружа додатне могућности за прелазак, али повећан промет у овом периоду може утицати на време чекања чак и на мањим прелазима.
Ова привремена мера симболизује напоре надлежних органа да одговоре на повећане потребе грађана током празника. Ефикасна организација рада граничних прелаза доприноси како квалитету услуге, тако и општој сигурности путника.
Продужено радно време остаје на снази до средине јануара, након чега ће прелази радити по уобичајеном распореду.
За све додатне информације о условима преласка границе, путницима је доступна званична апликација Управе граничне полиције, као и сајтови граничних служби Србије и Мађарске.
С.И.