light rain
16°C
18.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ВРЕДНОЈ БОЖИЦИ ШУМА И ДИВЉЕ ВОЋЕ ПРОМЕНИЛИ ЖИВОТ Почело тезгом, сад џемови,  ликери и мед обилазе целу Србију

10.04.2025. 18:10 18:16
Пише:
Извор:
РИНА
с
Фото: РИНА

БАЈИНА БАШТА: Да је леп живот у лепом селу поред Дрине и те како могућ и да не морају баш сви отићи у велике градове, показује на свом личном примеру породица Стефановић из Овчиње код Бајине Баште.

Домаћица Божица уз помоћ свог супруга и осталих чланова породице вредно ради и прави производе искључиво од дивљег воћа. Због квалитета и аутентичности њени џемови, ликери, мед и вино врло лако су пронашли пут до купаца.

- Од свега, највише се тражи џем од дрењине, јер је веома здрав, добар је за имунитет и крвну слику. Од меда највише иду боров, багремов и ливадски. Они су заиста права ризница зравља и људи то све више препознају и одлучују се за „лекове“ из природе. Имамо и ракију медовачу, ликер од шумске боровнице, ликер од малине, купиново вино и шљивову ракију, каже за РИНУ Божица.

Стефановићи у својој производњи не користе плантажно воће, већ само оно што уз пуно муке и труда пронађу у чистој природи. То значи да мора да оде у шуму, ливаду, да заврне рукаве и све сама набере. Шумске јагоде је јако тешко наћи. Почињу да сазревају од почетка маја до краја јуна.

- Дивља јагода је најтраженија. Њено слатко је најпродаваније. Тешко се бере јер мора да се иде кроз ливаде, шуму, мораш да пазиш да те нешто не уједе… Али вреди. Људи обожавају мирис и укус дивље јагоде. За дан се може убрати од три до пет килограма дивљих јагода. Процес прављења је једноставан, али захтеван: воће, вода, шећер – кување 15–20 минута и онда се сипа у тегле, каже Божица.

Многи Божичини производи користе се и у народној медицини, јер је благотворно дејство тих лековитих биљака познато од давнина.

- Сируп од купине одличан је за крвну слику. Имамо и кувани боров мед – прави се од борових иглица и много помаже код кашља, бронхитиса, за плућа, посебно код деце. Сируп од ароније још је јачи – правимо и матични сок, одличан је за јачање организма, каже ова вредна домаћица из села у околини Бајине Баште.

Уз труд и рад, прерада дивљег воћа може Стефановићима донети зараду. Цена мањих тегли слатка је око 700 динара, док су веће 1.200. Без обзира на добит, Божица каже да је најважније радити.

- Рачуница мора да постоји – била већа или мања, небитно. Морамо да имамо домаћи производ на тезги. То је наше. То људи цене.“

У посао је укључена читава породица , а уз Божицу је све време њен супруг Милош, који је задужен за продају и дистрибицују производа.

- Отворили смо прво тезгу, а онда током лета селимо је где има више туриста. Били смо два пута на телевизији, па су људи чули за нас, купци такође пире добар глас о нашим производима, па тако су нам се људи јављали из свих делова Србије јер су желели да купе нешто. Купци углавном долазе на тезгу, али и људи по препоруци кад виде број телефона на тегли, позову и наруче. Шаљемо преко курирске службе, а још увек немамо продају преко интернета, каже Милош.

 

 

Извор:
РИНА
Пише:
Пошаљите коментар