overcast clouds
7°C
07.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1155
usd
113.9588
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДАНАС ЈЕ ТУЦИНДАН Један обичај се посебно задржао у Банату, а ево којих пет ствари обавезно треба да изнесете за вечеру

05.01.2025. 07:46 07:54
Пише:
Извор:
kurir.rs/Dnevnik
svetac
Фото: freepik.com

Туциндан је према предању добио ово име јер се некад печеница пре клања тукла ушицом секире прек грудве соли у платненој врећици стављеној на чело животиње.

Туциндан је народни празник који претходи Божићу. Дан пред Бадњи дан, 5. јануара, српска традиција налаже да се спреми печеница за Божић, али и обаве друге припреме за најрадоснији хришћански празник, који се у нашој земљи слави 7. јануара.

На Туциндан се коље прасе, чије месо ће се наћи на божићној трпези.

Овај ритуал потиче из предхришћанског доба у овим крајевима и представљао је приношење жртве паганским божанствима.

Наша црква га је касније прихватила и христијанизовала, како би народ након Божићног постао могао да ужива у јачој и мрсној храни, која му је неопходна у зимском периоду.
Туциндан је према предању добио ово име јер се некад печеница пре клања тукла ушицом секире прек грудве соли у платненој врећици стављеној на чело животиње.

У неким крајевима Божићна печеница се прави од јагњета или младе овце.

Месо се пече сутрадан и на Бадње вече уноси у кућу.

На овај дан домаћинства спремају кућу за велики празник.

Тада се и набављају ораси, смокве, суве шљиве, бомбоне и новчићи који ће се просути за Бадње вече.

За овај празник је био обичај и да се враћају дугови, како домаћин не би био дужан до идућег Божића.

Дом се чисти, јер следе три дана у којима се то не ради, а домаћица ће припремити брашно за мешење, јер треба спремити бадњачу, а онда и божићну чесницу.
За децу се везује и један од најзанимљивијих обичаја на Туциндан. У многим крајевима у крајевима у Србији верују да на тај дан децу не треба нипошто тући и да ће на сваком месту где приме неку ћушку настати чиреви. Насупрот томе, у другим крајевима кажу да баш на Туциндан децу треба симболично повући за уво па ће бити добра и слушати родитеље током целе предстојеће године.

На Туциндан се, према народном веровању, не сме ништа давати из куће, а то је дан када се традиционално враћају дугови да домаћин не би био дужан до следећег Божића.

У неким крајевима, на Туциндан се не вечера за столом него на поду. Прво се постављају со и бели лук, а онда хлеб, пасуљ, купус. Додаје се затим и остала посна храна коју је домаћица припремила, а за вечером домаћин мора бити окренут истоку.

Kurir.rs

Извор:
kurir.rs/Dnevnik
Пише:
Пошаљите коментар