overcast clouds
10°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ АПОСТОЛ ФИЛИП Био је ХРИСТОВ УЧЕНИК, у његову част ДАНАС ВЕЧЕРУ ПОСВЕТИТЕ ПОРОДИЦИ

24.10.2024. 06:51 09:38
Пише:
Филип
Фото: Wikipedia, javno dobro

Српска православна црква данас слави сећање на Светог апостола Филипа, ђакона. Према предању, након силаска Пресветог духа, апостоли су остали кратко време у Јерусалиму. Свакодневно им се придруживало много људи који су прихватили хришћанство.

Живели су у љубави и слози. Људи су продавали своју имовину и давали новац апостолима, који су га распоређивали свима. Али, са порастом броја ученика појавила су се и неслагања.Апостоли нису имали времена да се баве потребама заједнице, јер су проповедали Божију реч. Зато су сви заједно изабрали седморицу људи који су требали да се старају о домаћинским питањима и деле помоћ.

Седморица изабраних били су Филип, Никанор, Пармен, Стефан, Прохор, Тимон и Николај. Апостоли су их назвали ђаконима.

Св. апостол Филип је рођен у Кесарији Палестинској. Изабран за ђакона, ревносно је испуњавао своје дужности. Јевреји, видећи да се број верника све више повећава, почели су да прогањају Божију цркву.

Убили су камењем архиђакона Стефана. Многи верници су напустили Јерусалим и разбежали се. У градовима и селима, куда су отишли, ревносно су проповедали Божију реч. Тако је ово гоњење послужило  ширењу хришћанске вере.

Ђакон Филип је, напустивши Јерусалим, дошао у Самарију. Народ га је радосно слушао и дивио се чудесима које је чинио. Филип је изгонио нечисте духове и исцељивао болесне. Многи су поверовали у његову проповед.

Апостоли Петар и Јован такође су дошли у Самарију да помогну Филипу у успостављању Цркве. Почели су усрдно да се моле за вернике, полагали руке на њих, и сви су примили дарове Пресветог Духа.

Сам Господ је руководио апостолима, надахњујући их шта да раде и куда да иду. Једном приликом, анђео Господњи је рекао Филипу: „Устани и пођи на југ путем који води од Јерусалима ка Гази и који је пуст.“ 

Свети Филип је наставио своју апостолску службу. Био је у граду Азоту. После тога је прошао кроз многе градове и села. Свуда је неуморно откривао истину о Спаситељевом делу у овом свету. Стигао је у Кесарију код своје четири ћерке.

Живео је код њих и овде примао нове вернике. Његове ћерке су имале пророчки дар. Свети апостол Павле је, на путу за Јерусалим, био у Кесарији. Свратио је у дом Светог Филипа. Из Кесарије, Филип је отишао у лидијски град Тралију, у Малој Азији. Овде је служио Цркви као тралијски епископ.

Обратио је многе у Христа. Чинио је, као и на многим другим местима, велика чуда. Преминуо је у дубокој старости.

Његове мошти су касније пренете у Рим.

Многе српске куће данас овог свеца славе као своју славу. А они који желе да обележе данашњи дан, ваљало би да припреме богату вечеру и поделе је с укућанима. Данашњи празник је значајан и по томе што су у овај дан покладе пред Божићни пост, који се зато понекад назива Филиповим постом.

Извор:
Дневник, И. Р.
Аутор:
Пошаљите коментар
АКО САЊАТЕ СВЕТУ ПЕТКУ ОЧЕКУЈТЕ НАЈЛЕПШЕ ВЕСТИ У недељу обележавамо велики празник

АКО САЊАТЕ СВЕТУ ПЕТКУ ОЧЕКУЈТЕ НАЈЛЕПШЕ ВЕСТИ У недељу обележавамо велики празник

23.10.2024. 09:24 09:28
ДЕВОЈКЕ, У ПОНОЋ ОБАВЕЗНО ОВО УРАДИТЕ Сутра је велики светац, а ево шта веровање налаже
светац

ДЕВОЈКЕ, У ПОНОЋ ОБАВЕЗНО ОВО УРАДИТЕ Сутра је велики светац, а ево шта веровање налаже

21.10.2024. 19:16 19:18
ЕВО ГДЕ СЕ ОДЛАЖЕ БРОЈАНИЦА НАКОН МОЛИТВЕ И ШТА УРАДИТИ С ЊОМ АКО ПУКНЕ Црква налаже одређена правила
Бројаница

ЕВО ГДЕ СЕ ОДЛАЖЕ БРОЈАНИЦА НАКОН МОЛИТВЕ И ШТА УРАДИТИ С ЊОМ АКО ПУКНЕ Црква налаже одређена правила

04.10.2024. 09:18 11:23
ОСТАВЉАЈУ БРОЈАНИЦЕ И МАЛЕ ИКОНЕ, ОВО ДРВО МНОГИ СМАТРАЈУ ЗА ЧУДО: Раде седео испод старог храста у Тијању, након тога лек за главу више није попио (ФОТО)

ОСТАВЉАЈУ БРОЈАНИЦЕ И МАЛЕ ИКОНЕ, ОВО ДРВО МНОГИ СМАТРАЈУ ЗА ЧУДО: Раде седео испод старог храста у Тијању, након тога лек за главу више није попио (ФОТО)

Бројни су путници намерници који су се по здравље и спас упутили у Драгачево, али не код неког доктора или у бању већ до храста у селу Тијање за који се већ годинама верује да има чудотворне и лековите моћи. Све би можда остало на причама, да одавде људи како су и сами тврдили, нису одлазили препорођени.

31.03.2024. 19:56 20:04