ПРЕМИНУО БАЛКАНСКИ КРАЉ ШЕЋЕРА Каријеру започео у Сремској Митровици
Преминуо је Маринко Задро (83), “хрватски краљ шећера”, како су га називали у медијима.
Тај предузетник свој пословни пут је чврсто везао уз индустрију шећера. Рођен је у Грудама у Херцеговини, по струци је дипломирани инжењер технологије, а свој успон у каријери започео је у фабрици шећера у Сремској Митровици, у којој је био директор.
Шећером се Задро бави и након доласка у Загреб 1987. године, као директор компаније "Емона Commerce".
С партнером Драженом Робићем у 2002. је купио вировитичку шећерану, која је тада била у стечају, те ју подигао у снажну компанију, уврстио на Загребачку берзу. Касније је у систем "Вира" ушла и жупањска шећерана "Сладорана", а с променама околности на тржишту шећера након уласка у ЕУ и поремећаја који су касније уследили, његове су шећеране с хрватским конкурентом Творницом шећера "Осијек" Марка Пипунића ‘удружиле снаге’ и спојиле се у једну компанију, ХИШ.
Маринко Задро је међу осталим из стечајне масе преузео и производњу и винограде "Далмацијавина". Међу осталим, бавио се и производњом пива, но није крио да му је шећер ‘најслађи’.
Бизнис су већ одавно преузели његови наследници, производњу шећера син Жељко, а унук Лука индустрију пића и враћање у живот некадашњих брендова сплитског "Далмацијавина".
(Kurir.rs/Пословни дневник)